Sıkça Sorulan Sorular
1. Nasıl başvuracağız?
2. internetim yok ben nasıl başvuracağım?
Internetiniz yoksa 0212 444 44 55 numaralı çağrı merkezi üzerinden doldurabilirsiniz.
3. Görme engelliyim ama internetim var. Siteniz görme engellilere uyumlu mu?
EVET.
www.duslerakademisi.org görme engellilere uygun olarak programlandı. Uygun yazılımla sitemizi gezebilirsiniz.
4. Telefondan da başvurmak istemiyorum, ne yapmam lazım?
Adresinizi iletirseniz başvuru formu ve tanıtım broşürü evinize gönderilecektir. Bu formu eksiksiz doldurmanız ve geri göndermeniz veya fax çekmeniz gerekmektedir.
5. Başvurular için herhangi bir yaş sınırı var mı?
Evet var. Düş Tasarımı Atölyesi(8-15 yaş arası) haricinde tüm Atölyelerde yaş sınırı 15-30 yaş arasıdır.
Düş Tasarımı Atölyesi’nde çocuk katılımcılara da yer açılmıştır.
6. Kimler akademiye başvurabilir, katılabilir?
İleri derecede zihinsel engeli bulunmayan sosyal dezavantajlı 15-30 yaş arası herkes başvurabilir. (Düş tasarımı atölyesine 15 yaş altı çocuklar kabul edilmektedir)
Başvurular ilgili atölye eğitmenleri tarafından değerlendirilecektir.
Düşler Akademisi hedef grupları;
— Fiziksel engelliler
— Zihinsel engelliler
— İşitme engelliler
— Görme engelliler
— Kronik hastalık grupları
— Yoksul ve yoksun gençlik
Engelliler: Fiziksel ve zihinsel engelli tüm gruplar; omurilik felci, serebral palsi, körlük, sağırlık, muskuler distrofi, zihinsel gerilik, ampütasyon, mental reterdasyon, down sendromu, disleksi, şizofreni, vb...
Kronik hastalık grupları: Diyabet, astım, epilepsi, kas ve eklem hastalıkları, genetik hastalıklar
Yoksul ve yoksun gençlik: İlköğretim, lise, üniversite ve çalışan gençlik ile özel ilgiye muhtaç sorunlu gençlik, sokak çocukları ve uyuşturucu ve alkol bağımlısı gençlik grupları ve bireyler.
7. Eğitimler ne zaman yapılacak?
Eğitimler 15 Kasım’dan itibaren
akademi programına uygun olarak her Cumartesi, Pazar günü 2’şer saat olmak üzere haftada toplam 4 saat yapılacaktır.
8. BAŞVURUMU yaptım şimdi ne olacak?
Akademi atölyeleri 3 aylık dönemlerde sınırlı kontenjanla eğitim verecek. Başvurular ilgili atölyenin eğitmenleri ve koordinatörler tarafından öncelik sırasında göre ve atölye çalışmasına uygunluğu değerlendirilerek sonuçlandırılacak. Atölye eğitmenleri gerekirse mülakat için görüşmeye çağırabilecek.
Başvuran herkese olumlu olumsuz cevap telefon ve mail yoluyla iletilecek.
Başvuran herkesin atölyeye kabul edilmesi sınırlı kontenjandan dolayı mümkün değil. Fakat bir dahaki dönem değerlendirilmek üzere veritabanına kayıt edilecek.
9. Düşler Akademisi hakkındaki gelişmeleri nerden takip edebilirim?
Resmi web sitesini takip etmenizi öneririz. Ayrıca site üzerinden e-bültene kayıt olabilir, FACEBOOK’da kurulmuş gruba dâhil olabilirsiniz. Bunun için facebook hesabınızın olması gerekir. Her türlü bilgi ve soru için;
info@duslerakademisi.org adresine mektup atabilirsiniz.
10. Akademide gönüllü olarak çalışmak istiyorum ya da ayni/nakdi yardımda bulunmak istiyorum, nasıl yapabilirim?
Düşler Akademisi yurt içi ve dışı gönüllülük sisteminin işlevselleştirildiği bir yapıda çalışmaktadır.
“Ben de varım” gönüllülük formu ile hangi alanda gönüllü olacağınızı belirterek Akademiye başvurabilirsiniz. Internetiniz yoksa 0212 444 44 55 numaralı Çağrı Merkezi’nden formunuzu doldurabilirsiniz.
11. Projeyi Kimler hazırlıyor?
Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ,Türkiye Vodafone Vakfı ve Beşiktaş Belediyesi’nin katkısıyla geliştirilen Düşler Akademisi’ne ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşları ve bağımsız şirketler hizmet alanlarında destek veriyor. Destek veren kurumların güncel listesini
www.duslerakademisi.org “Kurumsal Yapı” sayfasından görebilirsiniz.
Moda Tasarımı Atölyesi Destekçisi: İstanbul Moda Akademisi
Dans Atölyesi Destekçisi: İstanbul Dans Akademisi
Film Atölyesi Destekçisi: VTR
12. Eğitimler nerede veriliyor? Atölye mekânları nereleri?
Düşler Akademisi Merkez Bina ve ATÖLYELER
1. Levent Dilek Sabancı Engelliler Parkı
Tel: +90 212 444 44 55 (Beşiktaş Belediyesi)
Düşler Akademisi Film Atölyesi
Beşiktaş Belediyesi Gençlik Merkezi (Engelliye uygun asansörü vardır)
Sinanpaşa Mah. Hasfırın Cad. N:3 K:4 34353
Vidin İş Merkezi Beşiktaş / İstanbul / Türkiye
Tel: +90 212 259 06 73
Düşler Akademisi Moda Atölyesi
İstanbul Moda Akademisi (İMA) http://www.ima-destek.com
Adres:
Teşvikiye Cad. No:158
Sadrazam Sait Paşa Konağı
34365 Nişantaşı - İstanbul
Telefon: +90 (212) 219 41 41
Faks: +90 (212) 232 74 74
Email: info@istanbulmodaakademisi.com
Düşler Akademisi Resim Atölyesi
Şişli Terraki Vakfı İlköğretim Bölümü
www.terakki.org.tr/Ilkogretim/
Adres:
Ebulula Mardin Caddesi, 12/A 34335 Levent-Istanbul
Telefon: +90 212 3510060 pbx
13. Eğitim yapılacak binalara ulaşım nasıl olacak?
Atölye katılımcıları belirlendikten sonra merkezi noktalardan ve Atölyelerden dönüşte Beşiktaş Belediyesince engellilere uygun araçlarla ring servis hizmeti verilecek. Evlere özel servis yapılmayacak. Katılımcılara herhangi bir yol ücreti verilmeyecektir.
Cumartesi ve Pazar günleri aynı uygulanacak şekilde Beşiktaş Meydan – Zincirlikuyu- 1 Levent – Akatlar Dilek Sabancı Parkı arası ring sefer
Ring 1
09:20 Beşiktaş Meydan / iskele
09:40 Zincirlikuyu Metrobus durağı
09:50 1. Levent Metro durağı önü
10:00 Dilek Sabancı Parkı
10:10 4. Levent Metro Ziraat Bankası önü (1 kişi alınıp Beşiktaş’a bırakılacak)
Ring 2
11:20 Beşiktaş
11:40 Zincirlikuyu Metrobus durağı
11:50 1. Levent Metro durağı önü
12:00 Dilek Sabancı Parkı
Ara servis - Parktan dönüş
12:30 (talebe göre 1. Levent ve/veya Beşiktaş hattı)
Ring 3
13:20 Beşiktaş
13:40 Zincirlikuyu Metrobus durağı
13:50 1. Levent Metro durağı önü
14:00 Dilek Sabancı Parkı
SON servis - Parktan dönüş
16:15 (1. Levent – Beşiktaş - EMİRGAN*)
14. Eğitim alanları engellilere uygun mu ?
Dilek Sabancı Engelliler Parkı tüm alt yapısıyla engellilere uygun inşa edilmiş bir parktır. Park içinde Beşiktaş Belediyesince hazırlanmış ATÖLYELER bulunmaktadır.
15. Hangi eğitimleri alabiliyoruz?
Düşler Akademisi, Vokal – Ritim – Dans – Film – Fotoğraf – DJ – Enstrüman – Resim – Tasarım(Moda, Düş) - Drama atölyelerinden oluşacaktır. Engelli ve sosyal dezavantajlı katılımcıların atölye eğitimlerini takiben branşlarında iş edinmeleri esas alınmıştır. Konularının en iyileri olmak yanı sıra sosyal sorumluluk duyarlılığı yüksek olan atölye eğitmenleri ve kurumsal partnerleri proje hedeflerine ulaşmak, program kalitesi ve sürdürülebilirlik açısından Düşler Akademisi’nin en güçlü temel taşlarıdır.
16. Atölye eğitimlerini tamamladıktan sonra iş bulabilecek miyiz?
Düşler Akademisi dezavantajlı gençler için yepyeni bir kariyer yolculuğudur.
Engelli ve sosyal dezavantajlı gençlere ücretsiz olarak kültür ve sanat eğitimlerinin verileceği Düşler Akademisi’nin yakın hedefi geçici bir proje olmaktan çıkıp uluslararası standartlarda eğitim veren kalıcı bir alternatif sanat akademisine dönüşmektir. Eğitimler sonrasında staj imkânı sağlanması ve çalışma ortamı yaratılması için Akademi ayrı bir çalışma yapacaktır.
17. Düşler Akademisi nedir?
Düşler Akademisi engelli ve sosyal dezavantajlı gençlere ücretsiz olarak kültür ve sanat eğitimlerinin verildiği uluslar arası bir sosyal sorumluluk projesidir. Vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, Dj, enstrüman, resim, tasarım atölyelerinden oluşmaktadır. Katılımcılar atölye eğitimlerini tamamladıklarında branşlarında iş edinebilecek yetkinliğe kavuşacaktır. Atölye programları zamanla çeşitlendirilebilir.
Yıllardır Alternative Camp vb projeleriyle 10 binlerce engelli vatandaşımıza engelsiz sosyal yaşam çözümleri ve olanakları sunan AYDER ( Alternatif Yaşam Derneği ) UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ve Türkiye Vodafone Vakfı finansal desteği ile hayata geçirilmiştir.
18. Niçin böyle bir proje hayata geçirildi?
Proje Gerekçesi
Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre ülkemizdeki engelli oranı %12.29. Her türlü hizmet ve olanaktan mahrum kalan bu “büyük azınlık”; toplumsal yaşamın, eğitimin ve üretimin dışında kalmakta, bu yüzden temel insani hak ve özgürlüklerini yeterince kullanamamaktadır.
Sorunu, gereksinimi, özelliği, niteliği ne olursa olsun tüm insanlar salt insan oldukları için onurlu bir yaşam sürme hakkına sahiptir ve bu amaçla her türlü hizmet ve olanaklar, bir insan hakkı olarak, hiçbir ayrım gözetmeksizin, eşitlik ilkesi içinde verilmelidir. Sosyal yaşamın olanaklarından bulundukları konum nedeniyle yararlanamayan genç ve yetenek adayı bireylerin belirlenmiş eğitim atölyelerine seçilerek ücretsiz katılmalarını sağlamak ve sanatçı kimliklerinin gelişmesini sağlayarak artan becerileriyle orantılı değişik iş kollarında istihdam edilebilmelerini, sanatlarını sunmalarını sağlamak.
Türkiye BM engellilik sözleşmesine imza atmıştır. Bu sözleşme dâhilinde Türkiye engelli bireylerin bütün sosyal yaşam etkinliklerine tam ve eşit katılımını garanti almakla yükümlüdür. Türkiye’nin imzaladığı BM Engellilik Sözleşmesi engellilerin sanatsal ve kültürel etkinliklere tam ve eşit katılımını garanti altına alır. Proje bu gerekçeden hareket etmektedir.
19. Düşler Akademisi’nin hedefleri nelerdir?
Genel Hedef
Toplum içerisinde yaratıcı ve üretici bireylerin gelişmesi ve değerlendirilmesi için sanat en önemli araçlardan biridir. Toplum yaşantısının diğer pek çok alanında olduğu gibi sanat alanında da genç engelli bireyler üretme ve yaratma imkanlarından yoksun bırakılmışlardır. Fiziksel ve zihinsel çeşitli engellerinden dolayı “sosyal dışlanmışlık” yaşayan bu grup “büyük azınlığı” temsil etmektedir. Oysaki dezavantajlı genç kesim için sanat kendini ifade etmek, yeni fikirler üretmek ve topluma aktif ve eşit katılım için en önemli fırsattır. Projenin en temel hedefi sanatı kullanarak sosyal dışlanmayı kırmak, engelli bireylerin aktif ve üretken olmalarını sağlamaktır.
Özel Hedefler
Yetenek ve becerileri gelişen engelli bireylerin ilgili sektörlerde iş bulmalarını kolaylaştırarak istihdam sorunda çözümün bir parçası olmak,
Proje yararlanıcılarının edindikleri yeteneklerini yaşadıkları sosyal alanda kullanarak çevreleriyle eşit koşullarda ilişki sürdürmelerini sağlamak ve böylece bireylerin özgüvenlerini geliştirmek,
Dezavantajlı gruplar arasında kültürel kaynaşma, sosyal rehabilitasyon ve fırsat eşitliği sağlanmasına katkıda bulunmak,
Toplumu sivil toplum bilinci ve gönüllülük kavramı ile tanıştırmak; paylaşma, farklı olanı tanıma-kabul etme, farklılıklara uyum sağlama, problem çözme, üretken ve yaratıcı olma gibi değerlerin geliştirilmesine olanak tanıyarak, gençlerin kişisel, gelişimlerine katkıda bulunan doğal bir eğitim alanı oluşturmak,
Alternatif, yaratıcı ve üretken ruhların önlerindeki engelleri kaldırmak,
Alt kültür, arabesk düşünce yapısı, yozlaşma, tembellik, cahillik, alkol-sigara bağımlılığı gibi etmenlerle ortaya çıkan "Sağlıksız Toplum- Sağlıksız Birey" sarmalına alternatif çözümler üretmek ve uygulamak,
Kültürel yozlaşmanın kırılmasını sağlayabilecek yeni dinamik bir gücün oluşmasını sağlayabilmek,
Yaşam kaygıları ve sorunlarıyla boğuşan gençliği evrensel toplum değerleriyle buluşturmak, sosyal beceri ve dayanışmayı desteklemek, yüksek değerlere sahip "dünya insanı" olabilme özelliklerini geliştirmelerine destek olmak.
20. Atölye içerikleri ve program hakkında bilgi alabilir miyim ?
Uluslararası bir sosyal sorumluluk projesi olan Düşler Akademisi engelli ve sosyal dezavantajlı gençleri ücretsiz olarak « Vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, Dj’lik, enstrüman, resim ve tasarım » alanlarında eğitecek.
Katılımcılar atölye eğitimlerini tamamladıklarında branşlarında iş edinebilecek yetkinliğe kavuşacaklar.
VOKAL ATÖLYESİ : Atölye içinde verilecek, ses eğitimiyle yetenekli gençlerin seslerini doğru kullanması, doğru nefes ve duruş tekniklerini uygulayabilmesi amaçlanmakta. Temel nota ve solfej eğitiminin ardından düzgün yorum kazanılmasıyla, bir koro çalışması yapılması hedeflenmektedir. Yetenekleriyle ön plana çıkan öğrenciler için, eğitim sonunda demo kayıtların yapılması ve profesyonel müzik piyasasına adım atabilmeleri için destek verilmesi planlanmaktadır.
RİTİM ATÖLYESİ : Bu atölye kapsamında öğrenciler temel müzik bilgileriyle beraber, vurmalı çalgılar hakkında detaylı bir eğitim alıp, pratik uygulamalarla formasyonlarını tamamlayacaklardır.
DANS ATÖLYESİ : Bu atölyedeki öncelikli amaçlardan bir tanesi, öğrencinin kendi bedeniyle olan bağları tanımlamaktır. Ardından klasik, pop, latin, tango ve modern dans stil ve tekniklerini öğreterek, eğitim sonunda ortaya çıkacak şova hazırlık yapılacaktır.
FİLM-VİDEO ATÖLYESİ : 7. sanata ilgi duyan engelli gençlere ; film çekimi, kamera kullanımı, temel çekim teknikleri, konu oluşturma, aktüel-belgesel ayrımları ve PC destekli film montaj kullanımları hakkında eğitim vererek, film çekmeleri için gereken tüm bilgi donanımını sağlamak amaçlanmaktadır.
FOTOĞRAF ATÖLYESİ : Analog ve dijital fotoğrafçılığın yanı sıra, temel fotoğraf sanatı ve teknik bilgilerinin uygulamalı bir program çerçevesinde işleneceği bir atölyedir. Eğitim öğrencilerin gerçekleştireceği bir sergi ile sonlanacaktır.
DJ ATÖLYESİ : Bu programda, müziğe yatkın ve parça bilgisi olan bireylere yetkinlik eğitimi verilecek ve günümüzün popüler meslekleri arasında yer alan DJ’lik tanıtılacaktır.
ENSTRÜMAN ATÖLYESİ : Üflemeli- Telli ve Tuşlu çalgıların eğitiminin verileceği programda, temel enstrüman bilgisi , tecrübesi veya yeteneği olan bireylere yetkinlik eğitimi verilecektir.
RESİM ATÖLYESİ : Resim eğitimi kapsamında, temel resim bilgisi, yetenek keşfetme, resim teknikleri ve tarz belirleme alanlarında çalışmalar yapılacaktır.
TASARIM ATÖLYESİ : Düş tasarımı ve Moda tasarımı konularında 2 ayrı atölyede konularında temel bilgilerin eğitimi ve yaratıcılığın açığa çıkarılarak düşlerin tasarımlara dönüştürülmesi hedefleniyor.
Moda Tasarımı Atölyesi, İstanbul Moda Akademisi(İMA) binasında(Teşvikiye) haftada 1 gün, 2 saat olarak yapılacak. İlham noktası kavramı, tasarım yaratmak, tasarımları kağıda dökmen, kumaşlarla tasarımın hayata geçirilmesi çalışmaları yapılacaktır. (ulaşım imkanı sağlanmamaktadır)
Düş Tasarımı Atölyesi, genelde çocuk grupları kapsamaktadır.Temel resim ve kompozisyon bilgisi,renk bilgisi,tasarım bilgileri,kolaj eğitimi verilecek ve kolaj çalışmaları , farklı malzemelerle maket, heykel yapımı eğitimleri verilecektir.
21. Düşler Akademisi gönüllüsü olarak katılımcılara ve eğitmenlere ne gibi bir katkım olabilir?
Fiziksel engelli katılımcılara ders boyunca ve ders giriş çıkışlarında destek olmak. Eğitmenlere derslerde asistanlık yapmak; yoklama almak, katılımcılara eğitmenin öğrettiklerini anlamak konusunda bireysel destek sağlamak, projenin değişik aşamalarında yapılan etkinliklerde liderlik yapmak gibi her alanda destek verebilirsiniz.