5 Adımda KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır? (2022 Hibe Desteği)
KOSGEB; 2022 yılında işyerinde kurulmasını desteklemek için 5.000 TL hibe vermektedir. Engelliler, gaziler ve şehitlerin 1. derece yakınları, kadınlar ve 30 yaş altı genç girişimciler de yararlanmaktadır. Bu ayrıcalıkla 5 bin yerine 10 bin TL geri ödemesiz hibe uygulanıyor. KOSGEP, geleneksel girişimcilik desteği olarak 2 yıllık program kapsamında yeni iş yeri açanlara toplamda 65.000 TL’ye kadar hibe vermektedir.
Açılacak şirketin üretime dayalı bir projesi varsa, makine alımı için 270.000’e kadar makine alımı için de destek verilir. Gelişmiş ve geleneksel destek programları kapsamında verilen bu hibeler nasıl alınır?
İçindekiler
- 1 KOSGEB Hibe Kredi Desteğinin Amacı Nedir?
- 2 1- KOSGEB Tarafından Desteklenen Sektörler ve NACE Kodları Nedir?
- 3 2-Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusunun Yapılması
- 4 3- İşletmenizi Kendi Sermayeniz İle Kurunuz
- 5 4-Geleneksel Girişimcilik Destek Programına Başvuru Yapın
- 6 5-Başvuru Yapılması İş Planı Sunumu
- 7 İşletme Kuruluş Giderlerinizi Bankalardan Sağlaya Bilirsiniz!
KOSGEB Hibe Kredi Desteğinin Amacı Nedir?
Öncelikle KOSGEB hibe desteğinin neden verildiğini öğrenmenin faydalı olacağını düşünüyorum. Bu birimin bize neden bir iş yeri açmak için hibe verdiğini hiç düşündünüz mü? Hemen nedenini açıklayayım, ardından kurumdan nasıl hibe alacağımızı detaylı ve anlaşılır bir şekilde anlatacağım. Kurum; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulmuştur. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Geliştirme ve Destek İdaresi anlamına gelir. Kuruluş amacı işsizliği azaltmak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak KOBİ’leri ve iş fikri olan yeni girişimcileri ticari faaliyetlere doğru şekilde dahil etmektir. Bu amaçla kurulan enstitü, çok sayıda destek programı oluşturmuştur. Bu destek programlarından yeni iş kuracak girişimciler, ‘Girişimcilik Destekleri’ adı altında ‘Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’ ile desteklenmektedir. Bu programdan yararlanmak isteyen girişimcilerin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bu koşullara ek olarak, program kapsamında hibe alabilmek için belirli adımları da yerine getirmesi gerekir.
- Kurumun aradığı şartlar nelerdir?
- Öncelikle 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir. Bir üst yaş sınırı yoktur ve yabancılar bu imkanlardan yararlanamazlar.
- Daha önce KOSGEB’den hibe almamış olmanız gerekmektedir.
- PKK veya FETÖ gibi bir terör örgütüne üye olmanıza gerek yok.
- Herhangi bir sigortalı yerde çalışmak zorunda değilsiniz.
- Atılacak adımlar nelerdir?
- KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerin NACE kodlarında yer alan bir iş fikriniz olmalıdır.
- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne başvurularak ‘Girişimcilik Sertifikası’ alınmalıdır.
- Kendi sermayenle işe başlamak
- KOSGEB’in ‘Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’na ve ardından iş fikriniz uygunsa ‘İleri Girişimcilik Destek Programı’na başvurmalısınız.
- Başvuru sonrası size verilen gün geldiğinde KOSGEB iş planı projenizi teslim etmeniz gerekmektedir.
İşte hibe almak için temel adımlar. Şimdi sırasıyla bu adımları nasıl uygulayacağımızı görelim.
1- KOSGEB Tarafından Desteklenen Sektörler ve NACE Kodları Nedir?
Kurumun gerektirdiği şartlara sahipseniz iş fikrinizin öncelikle KOSGEB tarafından NACE kodu ile desteklenen sektörlerde yer alması gerekmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi kurum, iş fikirleri dışındaki projelere hibe vermeme kararı aldı! Bu nedenle 2022 yılında açacağınız yeni iş fikriniz KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde yer almıyorsa, burs almayacağınız için öncelikle iş fikrinizin listede olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu doğru bir şekilde yapmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip etmeniz yeterlidir.
- Öncelikle kurumun resmi web sitesine buradan gidelim.
- Görseldeki gibi kaşlarımızda ‘NACE REV 2 KODU / SEKTÖR ADI’ yazan bir arama motoru çıkacaktır.

3. Açmak istediğimiz iş fikrini bu alana yazıyoruz. Örneğin: Kasap

4. Yukarıdaki gibi bir iş fikriniz varsa kurumdan destek alabileceğinizi görebilirsiniz. Eğer bir sayfa çıkmıyorsa öncelikle tavsiyem doğru anahtar kelimeyi yazdığınızdan emin olmanızdır. Buna sevinmeyin, enstitünün hazırladığı son listeyi bilgisayarınıza indirin ve bir göz atın. Ancak bir iş fikriniz yoksa birimden destek alamadığınız için çok üzgünüm.
İş fikrimiz NACE kod listesindeyse artık 2. adıma geçebiliriz.
Küçük ama çok önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. KOSGEB hibe kredisi fırsatlarından yararlanırsanız 5 tam yıl meslek odası kredisi çekemeyeceğinizi bilseydiniz keşke.
geçtik artık 🙂
2-Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusunun Yapılması
KOSGEB hibe kredisi desteği almanın ikinci ayağı ise ‘Girişimcilik Sertifikası’ almaktır. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ile elde edilecek olan bu belge, enstitü tarafından 2022 yılında sizlere sunulmuştur. Bunlardan biri internet üzerinden verilen ‘Uzaktan Eğitim’, diğeri ise ‘Örgün Eğitim’dir. Bu eğitim modelleri arasında internet üzerinden verilecek eğitim, internete bağlı herhangi bir teknolojik cihaz ile alınan eğitimdir. Diğer örgün eğitim ise okul ortamında belirli tarihlerde sınıflarda düzenlenen eğitim kurslarıdır. Size ‘Uzaktan Eğitim’ ile nasıl ‘Girişimcilik Sertifikası’ alacağınızı anlatacağım çünkü yaşam boyu geçerli ve sıraya girmekten çok daha hızlı. Aynı şekilde sadece e-Devlet şifrenizle nasıl yapacağınızı adım adım anlatacağım.
- Öncelikle video eğitim sitesine https://lms.kosgeb.gov.tr/ gidelim.
- Sağ üstteki ‘GİRİŞ’ butonuna tıklayın.
- ‘e-Devlet ile giriş yapın’ diyoruz.
- Açılan sayfada hemen altına e-Devlet TC kimlik numaramızı ve şifremizi giriyoruz. Yani ‘Sisteme giriş yap’ diyoruz. Burada takılıp kaldıysanız, e-Devlet’teki ‘İletişim bilgileri’ bölümünü ziyaret edin ve iletişim bilgilerinizi girin. Engellenmediyseniz, sistem sizi doğrudan eğitim sitesine yönlendirecektir.
- Eğitim sitesine yönlendirildiğinizde tek yapmanız gereken sayfanın alt kısmında yer alan ‘Öne Çıkan Eğitimler’ bölümüne gitmek.
- Bu bölümde iki eğitim seçeneği göreceksiniz. Öncelikle ‘Geleneksel Girişimcilik Eğitimi’ bölümüne girmelisiniz. Ardından menüdeki videoları izlemeniz ve daha sonra oluşturulan testleri çözmeniz gerekiyor. İş fikriniz bir imalat iş fikri ise (İlgili İş Fikirleri burada), ‘İleri Girişimcilik Eğitimi’ni de aynı şekilde takip etmeniz gerekir. Bu arada, size küçük bir ipucu, sınavlardan kaç not aldığınız önemli değil.
Evet, şimdi eğitim aldık. Video ve testlerden sonra, ‘Girişimcilik Sertifikası’ için bir indirme bağlantısı sağlanacaktır. Bu bağlantıyı kaçırdıysanız veya daha sonra indirmek istiyorsanız endişelenmeyin. Daha sonra istediğiniz zaman aşağıdaki gibi kolayca yapabilirsiniz.
- https:// ve Devlet.kosgeb.gov.tr/EHizmenler/TumHizmenler sayfasına e-Devlet şifremizle giriyoruz.
- Daha sonra görselde gördüğünüz gibi ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ altında yer alan ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine Katılım’ belgesine tıklayın.

3. Açılan sayfada belgeniz görünecektir. Yazdırabilirsiniz.
Artık belgemizi nasıl alacağımızı bildiğimize göre bir sonraki adıma geçebiliriz.
3- İşletmenizi Kendi Sermayeniz İle Kurunuz
Evet başlıkta da okuduğunuz gibi kendi sermayenizle kendi işinizi kurmanız gerekiyor. Bu yönde çok fazla soru aldığımız için bu konuyu yayınlamak istedim. Ancak, bir iş kurmak eskisine göre biraz daha kolaylaştı. Nedenini merak etmek? Çünkü önceki yıllarda işletmeniz için sıfır fatura ile yerli makine ve ekipman almak zorundaydınız. Çünkü enstitü size buna göre destek veriyordu. Ancak artık burs hesabı yapılan sigortalı sayısı priminin günlük sabit bir miktarını açılış masrafları adı altında ödemektedir. Destek programının içeriğini detaylı bir şekilde bir alt başlıkta anlatacağım için şu an bundan bahsetmek istemiyorum. İşinizi istediğiniz gibi kurabilirsiniz. Ancak işinize istediğiniz gibi başlamak istediğinizi söylediğiniz zaman bunun kanunlar çerçevesinde olması gerekir. O yüzden evde iş yapacağımı düşünmeyin, vergi ödemem ya da sigorta ödemek istemiyorum. İş kurmak için ne gerekiyorsa, örneğin;
- ustalık belgesi
- Vergi dairesine kayıt
- belediye ruhsatı
- SGK primi ödeme başvurusu
- Esnaf Odasına Kayıt Mevduat ve Kooperatif Kredisi
UYARI! Kuracağınız işyerinin Türk Ticaret Kanunu’na göre gerçek veya tüzel kişi olarak kurulmuş olması gerekmektedir. Örnek: Ltd. veya anonim.
Aşağıdaki gibi adımların sağlanması gerekmektedir: Bu konuda iş yeri açmak için gerekli olan belge ve belgeler nelerdir? İş fikrinize göre gerekli tüm belgelere de yer veriyoruz. Artık iş yerinizi bu şekilde kurduğunuzu varsayarsak bir sonraki adıma KOSGEB kredisi nasıl alınır konusuna geçebiliriz.
İş fikri Gelişmiş Girişimcilik Destek Programı kapsamına girenlerin satın aldıkları ekipmanların faturalandırılması gerekmektedir. Çünkü program makine ve teçhizat alımını desteklemektedir. Bu nedenle, yerli üretim satın alırsanız, satın alınan makineler için %90, yurtdışında ise %75 oranında sübvansiyon alabilirsiniz.
Bu adımı sağladıktan sonra 4 bölüme geçebiliriz.
4-Geleneksel Girişimcilik Destek Programına Başvuru Yapın
Yeni girişimciler için oluşturulan ‘Geleneksel Girişimciliği Destekleme Programı’na başvurmanın zamanı geldi. Bu programa ek olarak, daha önce ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ uygulamasında belirttiğim gibi, iş fikriniz ‘İleri Girişimcilik Destek Programı’nda yer alıyorsa, aşağıda sizin için oluşturulan bu ikinci destek programına başvurabilirsiniz. Ama önce ‘Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’na başvurmanız gerekiyor. Bu programa nasıl başvurulacağından bahsetmeden önce, programa dahil olan 65.000 TL hibeden bahsedeceğim. Daha sonra başka iş yeri açanlara 270.000 TL hibe fırsatı sunan ‘İleri Girişimcilik Destek Programı’ndan bahsedeceğim.
- Geleneksel girişimcilik destek programı

Yukarıda, yeni girişimcilere ulaştırılacak olan ‘Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’ tablosunu görebilirsiniz. Bu tabloda bazı rakamlar var. Yazılarda bu rakamları netleştirmek gerekirse;
- İşe başladığınız andan itibaren bireysel iseniz size 5.000 TL hibe verilecektir. Kurumsal iseniz bu oran 10.000 TL olacaktır.
- İşe başladığınız ilk ay ile sizin ve işe aldığınız kişilerin 12 ay arasında ödediği ödül gün sayısı bir gün 1080 ve üzeri ise yıl sonunda 20.000 TL hibe alırsınız.
- Yine işin ilk yılında, 30 yaşını doldurmamış genç bir girişimci iseniz veya gazi, engelli veya şehit yakınları ile girişimci iseniz, 5.000 TL ek katkı payı alırsınız.
- Toplamda ilk faaliyet yılında 30.000 TL hibe alacaksınız.
- 12 ile 24 ay arası faaliyete girdiğinizde yine 5.000 TL hibe alacaksınız. Aynı şekilde gazi, engelli, şehit yakını veya 30 yaşın altında girişimci veya girişimci iseniz, 5.000 TL ek hibe ve toplam 10.000 TL destek alacaksınız.
- 12-24 ay sonunda maksimum bonusun verildiği gün olan 1440 ve üzeri tutarsanız kurum size tekrar 20.000 TL hibe verecektir. Firmanız ikinci yıl toplamda 30.000 TL hibe alıyor.
- 24 ay içerisinde bu şekilde 60.000 TL hibe alacaksınız. (İş fikriniz tehlikeli bir işte ise bu rakam +5.000 TL hibe alarak 65.000 TL’ye çıkacaktır.)
İş fikriniz yukarıda sizinle paylaştığım liste olan ‘İleri Girişimcilik Destek Programı’ kapsamına giriyorsa aşağıdaki hibe fırsatlarından da yararlanabilirsiniz.
- İleri Girişimcilik Destek Programı

Satın aldığınız makine için Gelişmiş Girişimcilik Destek Programı’nın NACE kodundaki ‘Teknoloji Düzeyi’ düzeyine göre hibe alacaksınız. Tabloda da görebileceğiniz gibi,
- Düşük Orta-Düşük teknoloji seviyesinde iseniz, 100.000 TL’lik bir alışveriş için 90.000 TL katkı payı alacaksınız.
- Orta-Yüksek Teknoloji Seviyesi kategorisine girerseniz, 200.000 TL’lik harcamanıza 180.000 TL katkı alırsınız.
- Yüksek Teknoloji Seviyesi listesinde iseniz, 300.000 TL’ye kadar harcamalarınız için 270.000 TL hibe alacaksınız.
Ancak bu programdan yararlanacak girişimcilerin satın alacakları makine veya teçhizatın Sanayi Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan Ev Eşyaları Tebliği uyarınca satın alınması gerekmektedir! Aksi takdirde alacakları destek oranı %90 yerine %75’e düşecektir.
Son olarak, ileri düzeyde girişimcilere talepleri halinde danışmanlık destek giderleri için kullanılmak üzere 10.000 TL üzerinden 7.500 TL katkı payı ödenmektedir.
5-Başvuru Yapılması İş Planı Sunumu
Destek talep süreci e-Devlet üzerinden 4 aşamadan oluşmaktadır. Bu adımları oluşturan genel kategoriler, görselde de görebileceğiniz gibi, internet üzerinde tarafınızca doğru bir şekilde sağlanmalıdır. Bunları nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır.

1- KOSAGEB’e Kayıt olma
- Kayıt olmak için bu https://eddedi.kosgeb.gov.tr/EHizmenler/KOSGEB Kayıt sayfasına gidin.
- ŞİRKET KAYDI bölümüne tıklayın.
- Vergi levhasındaki kimlik numaranız ve başlangıç tarihinizle giriş yapın.
- Lütfen 15 dakika içerisinde formda istenen bilgileri doğru bir şekilde doldurunuz.
İşletme kaydınız oluşturuldu.
2- PMI Deklarasyonunun Derlenmesi / Güncellenmesi
Şimdi PMI Beyannamesi (Destek Başvurusu) sürecini doldurmanın tam zamanı. Nasıl yapıldığını da linkte fotoğraflı anlattım.
3- https://eddedi.kosgeb.gov.tr/EHizmenler/TumHizmenler adresinden giriş yapın ve fotoğrafta gördüğünüz gibi bölümden ‘Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’na başvurun.

Tüm bu işlemleri yaptıktan ve gerekli çıktıları aldıktan sonra bağlı olduğumuz il KOSGEB birimine giderek gerekli belgeleri eksiksiz olarak teslim ediniz. Evraklarınız eksiksiz ise bir gün size teslim edilecek ve o gün geldiğinde hazırlamış olduğunuz veya herhangi bir danışmanlık firması tarafından hazırlamış olduğunuz taslak iş planınızı teslim etmeniz gerekecektir. İş planı projesinin nasıl hazırlanacağını videolu olarak sizler için anlattık.
Göndermiş olduğunuz iş planı projesi onaylandığı takdirde destek programından yararlanmaya başlayacaksınız.
Dediğim gibi önce kendi öz sermayenizle işe başlamalısınız. Sermaye sorunu olanlara çözüm olarak 1 kuruş sermayem yok ve sermayesiz iş kurmak istiyorum, harika çözümler ekledim.
Bunun dışında başkent için aşağıda belirttiğim yolu da değerlendirebilirsiniz.
İşletme Kuruluş Giderlerinizi Bankalardan Sağlaya Bilirsiniz!
Yeni bir girişimci için en büyük zorluk kesinlikle sermayedir. Birçok girişimci, bir iş kurmak için sermaye eksikliğinden şikayet eder. Bu yüzden bankalar belki de sizin için en iyi çözümdür. Kullanacağınız kredinin büyük bir kısmını KOSGEB’den alacağınızı varsayarsak bankalardan ihtiyaç kredisi almanız mantıksız değil mi? Bu sebeple size gelir belgesiz de olsa kredi veren, kredi kullanacak bankalardan birini sunuyorum. Bankamızdan yapacağınız başvuru ile işinize başlayabileceğinizi düşünüyorum.
36 ay boyunca %2,54 temmuz faiz oranı ile tavsiye edeceğim banka FIBABANKA’dır. Bankanın faiz oranları hem düşük hem de gelir belgesiz online kredi imkanı sunuyor.
Diğer vadelere göre faiz oranlarını kim merak ediyor;
FIBABANKA | 12 Ay | 24 Ay | 36 Ay |
FIBABANKA | %2.45 | %2.98 | %3.03 |
Geri ödeme tablosunun bir örneği aşağıdaki gibidir.
FİBABANKA 36 VADELİ KREDİ GERİ ÖDEME TABLOSU | ||
MİKTAR | AYLIK ÖDEME | TOPLAM ÖDEME |
20.000 TL | 1.026,82 TL | 36.965,88 TL |
25.000 TL | 1.283,53 TL | 46.206,99 TL |
30.000 TL | 1.540,23 TL | 55.448,75 TL |
35.000 TL | 1.796,94 TL | 64.689,93 TL |
40.000 TL | 2.053,65 TL | 73.931,22 TL |
45.000 TL | 2.310,35 TL | 83.172,86 TL |
50.000 TL | 2.567,06 TL | 92.414,17 TL |
Bulunduğunuz ilçede banka şubesi olmasa dahi başvurunuzu İnternet üzerinden yapabilirsiniz.
- Türkiye’de Devlete Ait Bankalar Hangileri? Tam 8 Tane Var! - September 23, 2022
- Banka Sicili Bozuk Olana En Az 50 Bin TL Kredi! - September 23, 2022
- 5 Yöntemle Kredi Notu Ücretsiz Nasıl Öğrenilir? (Bizzat Uyguladım) - September 23, 2022