|

Kadın Girişimcilere 50, 65 Bin TL KOSGEB’den Hibe (Halkbank Kredisi Dahil)

Her yıl olduğu gibi 2022’de de kendi işini kuran kadın girişimciler daha şanslı. Çünkü bu yıl hükümetimiz KOSGEB aracılığıyla sağladığı hibe desteğini her zaman ayrıcalıklı bir şekilde sağlıyor. Böylece 18 yaşını doldurmuş tüm ev hanımları diğer firmalara göre iş açmak için en az 10 bin TL daha avantajlı bir şekilde çalışma hayatına başlayabilmektedir. Tabi ki devlerimiz sadece kendi işini kuracak ev hanımlarına hibe desteği sağlıyor. Bunun yanında iş yeri açarken en çok karşılaştıkları sermaye sorununa da çözüm getirmiş oldu. HALKBANK üzerinden de sermaye çözümü sağlamaktadır. Bu nedenle kendi işini kuranlara 50.000 TL, yapanlara 100.000 TL kadın girişimci kredisi verilmektedir. Ayrıca bu kredi anapara ödemesiz 6 ay vadelidir.

Türkiye Halk Bankası sadece kadın girişimcilere anapara ödemeden 6 ay süreyle kredi vermekle kalmıyor. Ayrıca KOSGEB ile imzalanan protokolde 30 yaşını doldurmamış genç girişimci olmanız durumunda 100 bin TL’lik sıfır faizli kredi imkanı da bulunuyor. İşletmenizde ustalık belgesi ile işyeri açar ve en az 1 yıl faaliyet gösterirseniz bu faizsiz kredi tutarı 225.000 TL’ye çıkıyor. Peki, KOSGEB ve Türkiye Halk Bankası aracılığıyla kullandırılan faizsiz hibe ve kredilerin başvuru koşulları nelerdir? Burada anlatacağım, o yüzden önce KOSGEB’den başlayalım.

KOSGEB’den Kadın Girişimcilere 10 Bin TL Avantajlı Hibe!

Daha önce komşularınıza katılarak evde yapacağınız start-up işler için nasıl mikro kredi alabileceğinizi linkimde sizlere anlatmıştık. Şimdi KOSGEB’in iş kurmak için sağladığı destekten bahsedeceğim. Başlamadan önce KOSGEB’in kadın girişimcilere sunduğu avantajlara değinmek istiyorum.

  1. Kadın girişimciler, KOSGEB aracılığıyla kuracakları yeni işlerde diğer kadın girişimcilere göre 10.000 TL’den daha avantajlı yararlanıyor. 2009 başında yapılan anlaşma ile bu içeriği sonuna kadar dikkatlice okursanız 50.000 TL değil, yeni işiniz için 65.000 TL hibe alabilirsiniz.
  2. Kadınlara yönelik desteklenen iş kolunun faaliyet alanları daha da genişletildi.

Yeni iş açacak kadın girişimcilere sunulan tüm avantajlar bu şekilde. Peki bu avantajlar kapsamında nasıl iş açabilirsiniz? Bundan bahsetmeden önce size verilen tüm hibe destek tutarlarını görmenizde fayda var.

Kadın Girişimcilere KOSGEB Ne Kadar Hibe Veriyor?

KOSGEB, yeni iş kuracak tüm girişimciler için bir destek programı oluşturdu. Bu destek programının adı daha önce ‘Girişimcilik Destek Programı’ olarak biliniyordu. Şimdilik bu programın adı ‘Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’. Program genel olarak yeni iş kuracak kişilere hibe vermek üzere kurulmuştur. Program ayrıca kendisi için 2 destek programına bölünmüştür. Elbette yeni iş açacak kadınlara verilecek katkı payı miktarı da iki şekilde belirleniyor. Bu alt programın isimleri aşağıdaki gibidir.

  1. Geleneksel Girişimci Desteği = 65.000 TL
  2. Gelişmiş girişimcilere destek = 65.000 TL + 270.000 TL

Kadın girişimciler, diğer girişimcilere göre en az 10.000 TL daha karlı bir şekilde bu iki programdan yararlanarak iş yaratabilirler. Buraya kadar anlaşırsak artık her iki programın da size sağladığı faydalı fırsatları herkesin anlayabileceği şekilde açıklamaya geçebiliriz.

1- KOSGEB Kadın Geleneksel Girişimci Desteği

Öncelikle size ekstra 10.000 TL hibe alabileceğiniz bir destek programı olan ‘Geleneksel Girişimci Destek’ programından bahsedeceğim. Bu program, bir işe ilk başlayanlara yeni makine ve işletme giderleri (kira, işçiler) için hibe vermektedir. Bu programın en kötü yanı, satın aldığınız makineleri en az 2 yıl kullanmak zorunda kalmanızdı. Bu zorunluluk artık kaldırılmıştır. Artık sadece kurulum ücretlerinize ve işe aldığınız işçiler için ödenen primlere dayalı olarak faydalar alabilirsiniz. Programdan yararlanabilmeniz için öncelikle iş fikrinizin KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde yer alması gerekmektedir. O zaman geleneksel bir girişimcilik eğitim kursunu takip edin. İş fikri NACE kodlarında yer alan ve girişimcilik belgesi ile işyeri açan kadınlara verilen hibe miktarı aşağıdaki gibidir.

Destek tablomuzda görüldüğü gibi organizasyonel destek ve performans desteğinden bahsedilmektedir. Peki ne anlama geliyorlar?

Vakıf Desteği: Burada kurduğunuz iş ‘Gerçek Kişi Statüsü’ kapsamına giriyorsa bir defaya mahsus 5.000 TL vakıf desteği alırsınız. İş yeriniz limited şirket gibi bir anonim şirkette kurulacaksa 10.000 TL hibe kurumu desteği alırsınız. Çünkü kadın girişimcisiniz ama bu iki meblağ için +10.000 TL daha fazla alıyorsunuz. Bu nedenle kuruluşunuzun ilk aylarında vakıf desteği olarak en fazla 20.000 TL alabilirsiniz.

Performans Desteği: Bu destek tamamen işe alacağınız işçi sayısı ile ilgilidir. 1. performans dönemi ve 2. performans dönemi olarak ikiye ayrılır. 1. performans dönemi, kuruluşun 1. ayı ile kuruluşunun 12. ayı arasındaki dönemdir. İkinci ifa dönemi ise işyerinin kurulduğu 12 aydan 24 aya kadar olan süredir. Bu dönemde istihdam edeceğiniz işçi sayısına göre alacağınız hibe tutarının hesaplanması aşağıdaki gibidir.

1. PERFORMANS DÖNEMİ

  • Bir yılda ortalama 249 iş günü olduğunu varsayarsak. Bir işçi çalıştırırsanız, gerekli 180-539 ikramiye günlerini alacağınız için ilk yılın sonunda sadece 5.000 TL hibe alacaksınız.
  • 2 ila 3 işçi çalıştırırsanız, ilk yılın sonunda 10.000 TL
  • 4 - 5 çalışandan ikramiye öderseniz 20.000 TL hibe alırsınız.

Dolayısıyla hesaplarımıza göre ilk yıl 5 çalışanın primlerini öderseniz 20.000 TL hibe alırsınız.

2. PERFORMANS DÖNEMİ

  • Prim ödemesi 360-1079 arasında ise 5.000 TL
  • 1080-1439 gün arası prim ödemelerinde 15.000 TL
  • 1140 ve üzeri prim ödemelerinde 20.000 TL

Bu nedenle girişimcimiz vakfın desteklenmesi ve 1. ve 2. dönem primlerinin ödenmesi için en fazla 20.000 TL olmak üzere toplam 60.000 TL hibe almaktadır. İş fikri tehlikeli işler kategorisine girse bile KOSGEB’den 65.000 TL’ye kadar hibe, 5.000 TL ek sertifikalı destek alabilir.

2- KOSGEB Kadın İleri Girişimci Desteği

Yine bu program yeni iş kuracak girişimciler için oluşturulmuş bir destek programıdır. Program daha önce yoktu. Şimdi içeriğinde 270.000 TL hibe ile geldi. Bu harika 😉 Bu program aynı zamanda kadın girişimcilere yukarıdaki ‘Geleneksel Girişimci Destekleri’ tablosunda da görüldüğü gibi 65.000 TL hibe sağlıyor. Ancak ‘İleri Girişimci Desteği’ programının farkı, kurulan işletme için satın alınacak makine ve yazılımların satın alınmasında yatmaktadır. Bu nedenle, iş fikriniz KOSGEB ve NACE Kodları ve İleri Girişimcilik için NACE Kodları tarafından desteklenen sektörlerde ise, teknoloji işinize göre aşağıdaki hibeleri alacaksınız. İş fikriniz gelişmiş girişimcilik için NACE kodlarına giriyor mu? Hangi teknoloji işinde olduğunu BURADAN öğrenebilirsiniz.

Tabloda görüldüğü gibi makine ve yazılım kredileri,

  1. ‘Düşük Orta’ teknoloji iş fikrine dahil olanlara 100.000 TL hibe verildiği iddia edildi. Bu tutar yapacağınız harcamayı temsil eder. Dolayısıyla 10.000 TL harcamanız halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın YERLİ MALLARI bildirimine uygun olması halinde 90.000 TL’nin %90’ını geri alacaksınız. Yurt dışı için %75 olarak 75.000 TL hibe alacaksınız.
  2. ‘Orta ila yüksek’ bir iş fikriniz varsa, 200.000’e kadar satın alma yapabilirsiniz. Yine yerli ise 180.000TL’nin %90’ını alırsınız. Yurt dışındaysanız, %75 olan 150.000 TL hibe alırsınız.
  3. ‘Yüksek Teknoloji Düzeyinde’ bir iş fikrindeyseniz. En fazla 300.000 TL’ye kadar hibe alacaksınız. Bunun da yeri varsa %90 olan 270.000 TL geri alırsınız. Yurtdışı üretim olması durumunda 225.000 TL geri kazanabilirsiniz.

Her iki KOSGEB Girişimci Destek Programı kapsamında verilen hibe miktarları aşağıdaki gibidir. Peki bu tutarlardan yararlanmanın şartları nelerdir?

KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB tarafından sunulan ‘Geleneksel Girişimcilik Desteği’ ve ‘İleri Girişimcilik Desteği’ programlarından yararlanmak için şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tüm işyerlerini açacağını söyleyen kadınlara kurum bu desteği vermeyecektir. İstenilen şartlar nelerdir? Biz de böyle diyenler için bir liste oluşturduk. Bu koşullara uymanız durumunda, yukarıdaki hibe miktarlarını almaya hak kazanırsınız.

  1. İş fikriniz KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde yer almalıdır.
  2. Girişimcilik sertifikanız var. (NACE kodunuza göre Gelişmiş Girişimcilik Sertifikası dahil)
  3. Daha önce KOSGEB’den hibe almadınız.
  4. 18 yaşından büyük müsünüz? (üst yaş sınırı yok)
  5. PKK veya FETÖ gibi herhangi bir yasal örgütle bağlantısı yok
  6. Sadece okuryazar olmanız gerekiyor.

Genel olarak KOSGEB’in kadın girişimcilerin desteğini aradığı şartlar bunlardır. Bu şartları sağlıyorsanız aşağıdaki şekilde başvuru yapabilirsiniz.

KOSGEB’den Kadın Girişimci Kredisi Nasıl Alınır?

İş fikriniz destekleniyorsa KOSGEB girişimci kredisi almanın ilk şartı eğitim almaktır. Eğitim almak artık önceki yıllara göre çok daha kolay. Artık ‘Uzaktan Öğrenim’ uygulaması ile sıra beklemeden online hale getirebilirsiniz. Ayrıca, bu eğitim kurslarını internet bağlantısı olan herhangi bir teknoloji cihazında alabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki adımları takip ederek bu ömür boyu sertifikayı nasıl alacağınızı öğrenebilirsiniz.

  1. Öncelikle PTT şubelerinden e-Devlet şifresi alın.
  2. Ardından https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine giriş yapın.
  3. Sayfayı aşağı kaydırırken, ‘Öne Çıkan Eğitimler’ bölümünün ‘Geleneksel Girişimcilik Eğitimleri’ bölümünden ‘Eğitime Başla’ deyin.
  4. Sizi karşılayan 10 videoyu sırayla izleyin ve videodan sonra testleri cevaplayın. (Bu arada aldığınız puanın bir önemi yok 😉)
  5. Video ve testler sonrasında e-Devlet üzerinden girişimcilik sertifikası başvurusu yapabilir ve sertifikanızın çıktısını alabilirsiniz.

Açılacak işyeri ileri girişimcilik için NACE kodlarında yer alıyorsa sayfada bulunan İLERİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI aynı şekilde tamamlanmalıdır. Eğitimi tamamlayan kadın girişimciler bir sonraki adımı hibe almak için atabilirler.

Bu adım, işin yaratılmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kuracağınız işletmenin Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş olmasıdır. Sermayeniz ile kanun ve yönetmeliklere uygun olarak kurduğunuz işyeriniz için hibe başvurusunda aşağıdaki şekilde temin edebilirsiniz.

  1. Öncelikle KOSGEB’e kayıt olmanız gerekmektedir.
  2. Ardından KOBİ beyan formunu doldurmanız gerekmektedir.
  3. Ardından https://eddedi.kosgeb.gov.tr/EHizmletmeler/TumHizmenler adresinden e-Devlet üzerinden giriş yapınız. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’na bir kez tıklayın. Açılan pencerede ‘Geleneksel Girişimci Destek Başvurusu’ bölümüne erişin ve gerekli prosedürleri sağlayın. (resimde gösterdiğim yerden)

Tüm bu işlemlerden sonra aldığınız çıktılar ile KOSGEB il yönetiminize başvurmanız gerekmektedir. Belgeleriniz tam ve eksiksiz ise kurum size iş planının sunumunu yapmanız için bir gün verir. O gün geldiğinde iş planınızı yönetim kuruluna sunup onaylatmanız durumunda destekten yararlanacaksınız. İş planınızı nasıl hazırlayacağınızı bilmiyorsanız videomu izleyin.

KOSGEB’den hibe aldık. Ama dediğim gibi satın almak için kendi sermayenizle kendi işinizi kurmanız gerekiyor. Ya sermayem yoksa? Bunu devlet desteğiyle nasıl sağlayabilirsiniz?

Halk Bankası Kadın Girişimci Kredisi Özellikleri Nelerdir?

Kendi işinizi kurmak istiyorsunuz ama sermayeniz mi yok? Ya da işletme kuralınız 6 ay oldu İşletmeniz için krediye mi ihtiyacınız var? Öyleyse Halk Bankası kadın girişimci kredisi ile tanışın! Çünkü; Halkbank, iş kadınlarına 6 ay anapara ödemeden 90.000 TL’ye kadar kredi kullandırıyor. Ayrıca yeni iş açacak kadın girişimcilerimize 50.000 TL kredi imkanı da sağlıyor. 36 ay vade ile kullandırılan bu kredinin faiz oranlarını sizler için hesapladık. Bu hesaplama sürecine geçmeden önce, Halkbank aracılığıyla sağlanan KOSGEB destekli faizsiz krediden bahsetmek istiyoruz. o; Mutabakat Muhtırası kapsamında 30 yaşını doldurmamış genç girişimcilere 100 bin TL faizsiz kredi veriliyor. Melek sertifikası ile işini kuranlar için bu miktar 225.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Halkbank’ın kadın girişimcilere verdiği tüm kredi desteklerinin detayları ve koşulları aşağıdaki gibidir.

Halkbank Kadın Girişimci Kredisi Özellikleri Nelerdir?
İlk defa iş yeri açmış yada açacak olan kadın girişimcilerimiz için oluşturulmuş olan bir kredi paketidir.
İşini kuran kadın girişimcilere kredinin miktarı 90.000 TL olmaktadır. Yeni iş kuranlara ise bu miktar 50.000 TL olmaktadır. (6 ay şartı yeni iş yeri kuracaklardan aranmaz, vergi levhası çıkartmaları halinde başvurularını yapabilirler. Evinizi iş yeri olarak göstermeniz yeterli olacaktır.)
Kadın girişimci kredisi 6 ay ana para ödemesiz 36 ay vadeli olarak verilir.
6 ay sonra taksit ödemeleri ayda bir olarak sağlanır.
Kredi geri ödeme süresi boyunca bankacılık işlemlerinden ücret alınmaz
5 bin TL en az limitli PARAF kredi kartı verilir. PARAF Esnaf Kredi Kart Başvuru Sayfası da bu harika kartın özelliklerini görebilirsiniz.
5.000 TL de kredili mevduat hesabı verilmektedir.
Halkbank 0 Faizli Kadın Girişimci Kredisi Özellikleri Nelerdir?
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi tamamlamanız, iş planınızı da onaylatmanız durumunda 30 yaş altı iseniz 100.000 TL verilir.
En az  1 senelik 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında aldığınız ustalık belgenizle kurduğunuz işletmeyi çalıştırıyorsanız da 225.000 TL faizsiz kredi verilmektedir.

Buna ek olarak, iş yeri açan ve finansal desteğe ihtiyaç duyanlara ‘KOBİ Finansman Destek Programı’ da verilmektedir. Bu programda 36 ay boyunca 70.000 TL faiz desteği sağlanmaktadır.

  • Kredi geri ödeme planı ve faiz oranları ile nasıl başvurulacağı ile birlikte 3 yıl vadeli 30 75K TL faizsiz KOSGEB kredi sayfamızda bulabilirsiniz.

Yukarıda özelliklerini paylaştığımız kadın girişimcilere 50.000 ila 90.000 TL arası kredi hesaplamaları ve uygulamaları aşağıdaki başlığımızda detaylandırılmıştır.

Halkbank Kadın Girişimci Kredisi Başvuru Formu (Faiz Hesaplama Tablosu)

Halkbank, kadın girişimcilere 6 ay anapara ödemeden kredi veriyor. 90.000 TL nakit varlığı olanlara bu kredi desteğini sağlamaktadır. Paraf ticari kart ve kredili mevduat hesabı olarak 10.000 TL veriyor. Yeni iş yeri açacak kadın girişimcilere 50.000 TL kredi veriyor. İş yeri sahibi olan ve iş kuracak kadın girişimcilere verilen Halkbank kadın girişimci kredisinin özelliklerinden yukarıda bahsetmiştim. Ancak bu kredinin faiz oranlarını içeren başvuru formunu ekledim. Daha net anlaşılması için onları burada sizlerle paylaşmak istedim.

  • Halkbank Kadın Girişimci Kredi faiz oranı yıllık %14,00’dür. Aylık bazda ise bu oran %1,21 oluyor. Avans miktarı %0,05’tir. Geri ödeme planı, 6 ay 30 ay ödemesiz dönem ile aşağıdaki gibidir.
Halkbank Kadın Girişimci Kredisi 50.000 TL Geri Ödeme Hesaplaması
NoTaksit TutarAnaparaKalan Anapara Tutarı
11.167,851.104,4148.895,59
21.738,771.118,4347.777,16
31.738,771.132,6246.644,54
41.738,771.146,9945.497,55
51.738,771.161,5444.336,01
61.738,771.176,2743.159,74
71.738,771.191,2141.968,53
81.738,771.206,3140.762,22
91.738,771.221,6239.540,6
101.738,771.237,1238.303,48
111.738,771.252,8137.050,67
121.738,771.268,7135.781,96
131.738,771.284,834.497,16
141.738,771.301,1133.196,05
151.738,771.317,6131.878,44
161.738,771.334,3330.544,11
171.738,771.351,2629.192,85
181.738,771.368,427.824,45
191.738,771.385,7626.438,69
201.738,771.403,3525.035,34
211.738,771.421,1423.614,2
221.738,771.439,1822.175,02
231.738,771.457,4420.717,58
241.738,771.475,9319.241,65
251.738,771.494,6617.746,99
261.738,771.513,6216.233,37
271.738,771.532,8214.700,55
281.738,771.552,2713.148,28
291.738,771.571,9711.576,31
301.738,771.591,919.984,4
311.738,771.612,118.372,29
321.738,771.632,556.739,74
331.738,771.653,275.086,47
341.738,771.674,253.412,22
351.738,771.695,491.716,73
361.738,511.716,730
TOPLAM62.024,5450.000
Halkbank Kadın Girişimci Kredisi 90.000 TL Geri Ödeme Planı Hesaplaması
NoTaksit TutarAnaparaKalan Anapara Tutarı
12.102,141.987,9588.012,05
23.129,792.013,1885.998,87
33.129,792.038,7183.960,16
43.129,792.064,5881.895,58
53.129,792.090,7779.804,81
63.129,792.117,377.687,51
73.129,792.144,1775.543,34
83.129,792.171,3773.371,97
93.129,792.198,9171.173,06
103.129,792.226,8168.946,25
113.129,792.255,0766.691,18
123.129,792.283,6864.407,5
133.129,792.312,6562.094,85
143.129,792.341,9959.752,86
153.129,792.371,757.381,16
163.129,792.401,7954.979,37
173.129,792.432,2652.547,11
183.129,792.463,1250.083,99
193.129,792.494,3747.589,62
203.129,792.526,0245.063,6
213.129,792.558,0642.505,54
223.129,792.590,5239.915,02
233.129,792.623,3937.291,63
243.129,792.656,6734.634,96
253.129,792.690,3831.944,58
263.129,792.724,5129.220,07
273.129,792.759,0826.460,99
283.129,792.794,0823.666,91
293.129,792.829,5320.837,38
303.129,792.865,4317.971,95
313.129,792.901,7815.070,17
323.129,792.938,612.131,57
333.129,792.975,889.155,69
343.129,793.013,646.142,05
353.129,793.051,873.090,18
363.129,383.090,180
TOPLAM111.644,3890.000

Başvuru süreci ise internette anlattığım şekilde gerçekleşiyor.
Son yıllarda kadın girişimcilerimizin ev yapımı gıda, köyden gelen organik ürünler veya geleneksel kıyafet ve çeyiz üretimi için nasıl destek alabileceklerini detaylı olarak anlattığımı belirtiyorum.

Bunun için öncelikle;

  1. Burada başvuru formu olan internet adresine giriyoruz.
  2. Kadın girişimciler için dijital kredi bölümüne geçelim. Aşağıdaki fotoğrafta maksimum tutar ve geri ödeme planı için girilmesi gereken formları girdim. Aynı şekilde girebilirsiniz.

3. Öyleyse, formun alt kısmında HESAPLAMA yapalım.
4. E-tablonun altındaki UYGULAMAYA DEVAM ET düğmesini tıklayın.
5. Kredi paketi özetiniz görünecektir. Aşağıda UYGULAMANIZA DEVAM EDİN diyelim.

6. TR ve yeni açtığınız sayfaya iletişim bilgilerinizi girin.
7. Şirketinizin vergi bilgilerini giriyoruz.
8. Şube bilgilerini girip başvuru sürecimizi tamamlıyoruz.

Başvurunuz onaylanırsa artık size en yakın Halkbank şubesine giderek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Caner Şimşek

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.