İşyeri Açma Kredisi (2022 Eylül Ayı Özel Hibe Desteği)

Yeni bir iş açmak için kredi ve hibe almak isteyen tüm genç girişimciler. 2022 Eylül ayı itibari ile ayrıcalıkları yaşamaya devam ediyorsunuz. Çünkü; 1- 10 bin TL’lik direkt perakende mağaza açsanız dahi 30 yaş altı KOSGEB hibeleri verilir. 2- Türkiye Halk Bankası 300.000 TL’ye kadar faizsiz, 6 ay anapara ödemeden kredi vermektedir. 3- Yıllık 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden hala muafsınız. 4- İlk kez yeni bir işe başlayan bir girişimciyseniz, 6 ay geri ödemesiz aylık %1,14 faiz oranıyla 50.000 TL kredi alabilirsiniz.

Yeni iş kuracak girişimcilere sağlanan devlet desteği elbette bu üçü ile sınırlı değil. Bunun dışında dilerseniz özel bankalardan minimum 3 ay ödemesiz ve 36 ay vadeli 50.000’e kadar belgesiz kredi çekebilirsiniz. Bütün bunlar nasıl alınır? Hepsini aşağıdaki başlıklar altında bulabilirsiniz. Ayrıca soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz. Size gün içinde mutlaka dönüş yapacağımız için herhangi bir sorun yaşamazsınız.

KOSGEB İş Yeri Açma Kredisi Nasıl Alınır?

KOSGEB, 2022 yılından itibaren yeni iş kuracak girişimciler için hibe tutarını 50.000 TL’den 65.000 TL’ye yükseltti. Aslında bu oran imalat sektöründe yer alacak girişimciler için tam 225 bin TL. Daha önce ‘Girişimciliği Destekleme Programı’ olarak verilen bu hibe imkânları, şimdi ‘Girişimciliği Geliştirme Desteği’ programı olarak veriliyor. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ise az önce bahsettiğimiz hibe olanaklarını, bünyesinde 2 destek programı ile yeni iş kuranlara sunmaktadır. Bu programlar ve sağladıkları hibe olanakları;

  1. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı → 65.000 TL Burs (tehlikeli iş kollarında sertifikalı destek ile)
  2. İleri Girişimcilik Destek Programı → 270.000 TL hibe

fırsatı sunuyor. Yeni iş kuracak girişimciler için oluşturulan her iki programın detaylarına gelin hep birlikte daha yakından bakalım.

1- 65 Bin TL Geleneksel Girişimcilik Destek Programı

KOSGEB aracılığıyla yeni iş kuranlara 65.000 TL’ye kadar hibe olarak verilecek destek programının adıdır. Programdan yararlanmak için öncelikle aşağıdaki şartların sağlanması yeterli olacaktır.

  1. Uzaktan eğitim ile ‘Geleneksel Girişimcilik Eğitimi’ alarak girişimcilik sertifikası alın.
  2. İş fikriniz KOSGEB’in desteklediği sektörlerde yer almalı!

Bu iki koşul ve adımı karşılıyorsanız aşağıdaki tabloda yer alan ‘Geleneksel Girişimcilik Desteği’ programının olanaklarından yararlanabilirsiniz.

60-bin-TL-KOSGEB-Geleneksel-Girişimcilik-Destek-Program-Tablosu

Tabloda görüldüğü gibi, ‘Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlananlar, işlerini oluştururken ‘Temel Destek’ olarak 5.000 TL ve 10.000 TL katkı payı alacaklardır. Bu;

  • Gerçek kişiler için 5.000 TL
  • Anonim şirket kuranlara 10.000 TL

Tespit edildi. Ayrıca performans desteği sağlanmaktadır. Bu destek, işe açıldıktan sonraki 1-12 ay arasındaki ilk performans dönemidir. İşyerinden itibaren 12-24 ay içerisinde ikinci ifa dönemi olarak 2 şekilde gerçekleşir.

  1. Performans dönemi: Bu süre içerisinde 1 yıllık işgününü yaklaşık 250 gün olarak düşünürsek. 1 çalışanınız varsa yıl sonunda + 5.000 TL hibe alacaksınız. Aynı dönemde ortalama 2 ila 3 çalışanınız varsa ve primlerini ödüyorsanız bu sefer 10.000 lira oluyor. Aynı dönemde 4 ila 5 çalışan için ikramiye öderseniz, bu sefer maksimum destek miktarı olan 20.000 TL hibe alırsınız. Bu nedenle, işyerinizin ilk lokasyonu 10.000 TL kurum desteği ve 20.000 TL prim ödemesine rağmen performans desteği için maksimum 30.000 TL hibe alacaksınız. 30 yaşını doldurmamış girişimci iseniz veya engelli kadın, kadın, gazi veya şehit yakını iseniz bu sefer ilk yıl +5.000 TL olmak üzere toplam 35.000 TL katkı payı alacaksınız.
  2. Performans Dönemi: İkinci performans dönemi, tıpkı 1. performans dönemi gibi, prim sistemi kapsamında maksimum 20.000 TL’yi garanti etmez. 12 ile 24 ay arasında tabloda 1440 ve daha fazla ikramiye günü yakalarsanız, 20.000 TL hibe alırsınız. Ayrıca 30 yaşını aşmamış girişimci, gazi, engelli, kadın ve şehit yakını iseniz bu süre sonunda +5.000 TL ve toplam 25.000 TL katkı payı alırsınız.
  3. Sertifikalı Destek: İş kolunuz tehlikeli iş sınıfına girerse +5.000 TL alırsınız.

24 ay sürecek program sonrasında toplam 60.000 TL hibe alacaksınız. Çalışanı olmayan düzenli bir girişimciyseniz, sadece 5.000 TL hibe alacaksınız. Yine gazi, engelli, kadın veya çalışanı olmayan girişimci iseniz 24 ay sonra 15.000 TL hibe alacaksınız.

2- 270 Bin TL İleri Girişimci Destek Programı

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı olarak bilinen ‘İleri Girişimci Destek Programı’ ile yeni kurulan işletmelere 270.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanmaktadır. Programın süresi 2 yıldır. Bu programdan yararlanmak isteyenlerin öncelikle aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.

  1. Öncelikle ‘Geleneksel girişimcilik eğitimi’ ve ardından ‘İleri girişimcilik eğitimi’ takip edilmelidir.
  2. İş fikriniz ‘ÜRETİM’ kategorisine dahil edilmeli ve BURADA listelenmelidir.

Bu iki koşula sahipseniz ve istediğiniz iş fikrine sahipseniz, faaliyetinizi takip eden 24 aylık bir süre içerisinde ‘Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’ fırsatlarından doğrudan yararlanabilirsiniz. Ayrıca, bu süre içinde, ‘Resmi Gazetede Yerli Malı Bildirimi’nde yer alan teknolojiyi almanız durumunda aşağıdaki tabloda yer alan medyadan bir sübvansiyon alacaksınız.

KOSGEB-ileri-girişimci-destek-programı-hibe-tablosu

Destek oranı yabancı makine alımı için yapılan harcamaların %75’i olduğu için aşağıda belirtilen giderlere göre hibe almak mümkündür.

  1. Düşük teknolojili firmalar, 75.000 TL katkı payı ile 100.000 TL’ye makine satın alabilirler.
  2. Orta ve yüksek teknoloji düzeyine sahip firmalar, 150.000 TL makine alımına 20.000 TL katkı payı
  3. Yüksel Teknoloji seviyesindeki iş fikirleri, 300.000 liretlik makine alımı için 225.000 liret katkı alıyor.

Gazetenin resmi ulusal emtia tebliğine göre bu oran makine alımlarında %90 olarak belirlendi. Bu şekilde yapacağınız harcama tutarına göre geri alacağınız hibe tutarı aşağıdaki gibidir.

TEKNOLOJİ DÜZEYİMİKTARYERLİ ÜRETİM
DÜŞÜK- ORTA- DÜŞÜK100.000 TL90.000 TL
ORTA-YÜKSEK200.000 TL180.000 TL
YÜKSEK300.000 TL270.000 TL

Bu hibelere hak kazanmak için gelişmiş girişimcilik eğitimi ve geleneksel girişimcilik eğitiminin tümü ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ setine dahildir. Eh, şimdiye kadar her talebi yerine getirdik ve kendi sermayemizle işyerimizi kurduk. Başvurumuzu nasıl yapmalıyız?

  1. Öncelikle KOSGEB’e kayıt olmamız gerekiyor. HİZMETLER bölümünde veri tabanı kaydı adı verilen işlemi e-Devlet üzerinden sağlayabilirsiniz.
  2. PMI beyanı doldurulmalı
  3. Yine e-Hizmetler bölümünden ‘Geleneksel veya İleri Girişimcilik Destek Programı’na başvuruyoruz.
  4. Başvuruda bulunan form ve faaliyet giderlerini gösteren gider faturaları ile kurumunuza başvurunuz.
  5. Belirlediğiniz gün geldiğinde, hazırladığınız veya işinize özel hazırladığınız iş planı taslağınızı sunun ve onaylatın.

Genel olarak uygulama bu şekilde sağlanmaktadır. Uygulama kılavuzunu indirebilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Faizsiz İşyeri Açma Kredisi KOSGEB’den Nasıl Alınır?

Bilindiği üzere girişimciliği geliştirme destek programları artık iki şekilde sağlanmaktadır. Biri geleneksel, diğeri ise Gelişmiş Girişimcilik Destek Programı. Yukarıda bu destek programlarının her ikisinin de içeriğini incelediyseniz, içlerinde faizsiz kredi ile ilgili tek bir kelime yok. İnanın neden dahil olmadığını anlamıyorum. Peki KOSGEB yeni işyeri açanlara faizsiz kredi vermiyor mu? Cevabı hemen vereyim, olur arkadaşlar. Ama verdiği kredi desteğini başka bir programla faizsiz olarak sağlıyor. Bu programın adı KOBİ Finansmanı Destekleme Programıdır. KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programlarından herhangi birinde programda yeni iş kuranlara sağlanan faizsiz kredilerin tablosu aşağıdaki gibidir.

KOBİ Finansman Destek Programı’nın ‘Destek Unsurları’ tablosunda da görüldüğü gibi, ‘girişimci işletmeler’ için 50.000 TL’ye kadar faizsiz kredi kullandırılmaktadır. Kullandırılan kredinin şartları, başvurunun amacına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre;

  1. Kurumsal kredi: süre 18 ay
  2. Makine Kredisi: 36 ay

terim. Ayrıca 50.000.000 TL sıfır faizli kredi;

  • 1. derece şehit ile akraba iseniz
  • %40 Engelli raporunuz varsa.
  • 30 yaşın altında bir girişimciyseniz
  • Herhangi bir yaşta bir girişimciyseniz

70.000 TL’ye kadar ulaşır. Bu desteği talep etmek için talepte bulunan kişinin aşağıdaki adımları da sağlaması gerekir.

  • KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmanız gerekmektedir. KOSGEB veri tabanına nasıl kayıt olunacağını buradan inceleyebilirsiniz.
  • e-Devlet üzerinden sisteme giriş yaparak ‘KOBİ finansman desteği’ talep etmektedirler.

HALKBANK ve kurum aracılığıyla başvurusu değerlendirilen girişimci, onaylandığı takdirde kredi hesabına yatırılır. Detayları videomuzda bulabilirsiniz.

Devletimizin yeni iş açanlara sağladığı desteğin sübvansiyonlarla sınırlı olmadığını bilmenizi isterim. Bunun yanı sıra yeni işyeri açanlara BAĞKUR ücret ve ödemeleri alanında da birçok muafiyet sağlanmaktadır. Bu vergi ile SGK ayrıcalığı aşağıdaki gibidir.

Yeni İşyeri Açanlara Vergi BAĞ-KUR Muafiyeti Ne Kadar?

Yeni iş açacaklara GİB ve SGK kurumlarından destek geldi. Bu nedenle sosyal güvenlik kurumu yeni iş yeri açan girişimciden 12 ay boyunca BAĞKUR ödemesi almayacak. TL vurulduğunda bu miktar tam olarak 14.820 TL oluyor. Bu sayede cebinizde her ay ödemek zorunda kalacağınız en az 1.235 TL olacaktır. 1.055 TL’yi indirimli ödeyenler için cebinde kalacak tutar 12.660 TL. BAĞKUR premium desteği almak için 29 yaş ve üzeri olmanız yeterlidir. İşyerinde yeni girişimcilere sağlanan bir diğer destek de Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) geliyor. RA tarafından sağlanan desteğin süresi 3 yıldır. Destekten tam olarak yararlanmak için 27 yaşında olmanız yeterlidir. Böylece 30 yaşına kadar yıllık 70.000 TL’ye kadar ödemek zorunda kalacağınız yıllık gelir tablosundan muaf olacaksınız. Bu destekten yararlanarak toplamda 210.000 TL eksi vergi ödemiş olacaksınız.

  • BAĞKUR destek sorularının SGK birimlerine bildirilmesi yeterlidir. Vergi indirimi için anlaşmalı olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmeniz yeterli olacaktır.

Gördüğünüz gibi yeni iş kuran girişimciler BAĞKUR ve GİB’in yanı sıra İŞKUR, KOSGEB tarafından destekleniyor. Tüm bu desteklerin hibe olarak verildiğini bir kez daha belirtmek isterim. Bunlara ek olarak kendi işini kuran girişimcilere yönelik bir başka destek projesinden de bahsetmek istiyorum. Bahsedeceğim bu destek projesi ile yeni bir iş kuracak olan girişimciler, işlerini kurarken en çok ihtiyaç duydukları sermaye ihtiyacını gidermiş olacaklardır.

Halkbank Girişimci Kredisi 2022’de Ne Kadar? Hesaplama Yaptım

Bir işe başladıktan sonra sermaye sıkıntısı çeken kadınlar. İşiniz 6 aydır devam ediyorsa HALKBANK’ta 150.000 TL’lik krediniz sizi bekliyor. İşiniz 6 aydan daha yeniyse 1 veya 2 ayınız olsa bile Halkbank size anapara ödemeden 36 ay 6 ay vadeli 50.000 TL kredi sunuyor. HALKBANK girişimci kredi fırsatları henüz bitmedi. Ayrıca KOSGEB ortaklığı ile yeni iş açanlara 100.000 TL faizsiz kredi verilmektedir. Aynı program ile mesleğinize ait bir iş kurup 1 yıl süreyle başvurmanız halinde 225 bin TL’ye kadar faizsiz kredilerden de yararlanabilirsiniz. HALKBANK işletme kredileri elbette bunlarla sınırlı değil. Diğer tüm kredi şart ve koşulları aşağıdaki gibidir.

HALKBANK Tüm Vermiş Olduğu Yeni Girişimci Kredileri
Kredi Programın AdıŞartları, Kimler Alabilir ve Destek Miktarı
HALK Girişimci KredisiEn az ilk mezunu45 yaşını aşmamış (Gazi, Engelli, 1. Derece Şehit yakınını 55 yaş şartı)Kendi işini kurmak isteyen yada kuranlara150.000 TL (Gazi, Engelli yada Şehit yakını olursa 200.000 TL)Eşit taksitli 12 ay ana para ödemesiz 5 sene geri ödemeli
Genç Girişimci Kredisi35 yaşınız aşmamışÜniversite mezunu olup, tahsili üzerine iş yeri kuracak olanEn az 200.000 TL12 ay ana para ödemesiz, 5 yıl geri vadeli ödemeli
Cesur Girişimci KredisiÜniversite mezunuTahsil olduğu bölümde 2 sene deneyim kazanmış45 yaşını aşmayanlar250.000 TL kadar kredi12 ay ana para ödemesiz, 60 ay vadeli ayda bir taksit geri ödemeli
Usta Girişimci Kredisiİlk okul mezunuMesleki kuruluşlardan sertifikası olanSertifikası üzerine kendi işini açmak isteyen3 sene deneyim sahibi olduğu ispatlayan45 yaşını aşmamışKredi üst limiti 175.000 TL12 ay ana para ödemesiz 60 ay vadeli eşit taksit ödemeli
Tekno Girişimci KredisiTeknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren girişimcilerBilişim yada yazılım alanında faaliyet gösterenlerKOSGEB, TUBİTAK yada Bakanlık kurumlarından hibe almaya hak kazananlar300.000 TL üst limitli12 ay ödemesiz eşit taksitli 60 ay vadeli
Bayilik Alma KredisiBayilik alacaklar6 ay ödemesiz 60 ay vadeliİş yeri kuruluş harcamalarının %75Teminat mektubu vermelerdeVergi ve SGK ödemeler
Kadın Girişimcilere Dijital Kredi6 Ay ana para ödemesiz 36 ay vadeli.Aylık eşit taksit ödemeli145 bin TL nakit kredi5 bin TL ticari kredili mevduat hesabı5 bin TL de limitli paraf esnaf kartİşletmesini 1 yıllık faaliyetini doldurmuş kadınlara, son yıl cirosunun 3.000.000 TL aşmaması halinde verilir.
KOSGEB KOBİ Finansman KredisiEn az 50.000 TL (kadın, 30 yaş altı genç, engelli veya gazi yada 1. derece şehit yakınına 70.000 TL)Veri Tabanına KayıtlıBilgi Beyannamesi DolduranGirişimcilik Destek Programlarıyla işini kurmuşlara36 Ay vadeliEşit taksit ödemeliSenelik cari faiz oranı -10 puan faiz indirim desteği uygulanır.
Kadın Girişimci Kredisiİş yeri 6 ay yada daha fazla faal olan kadın girişimcilere 100.000 TL6 aydan daha az süre vergi levhasına sahibi kadınlara en fazla 50.000 TL6 ay ana para ödemesiz 36 ay vadeli kredi verilmektedir.
Kadın Girişimcilere 0 Faizli Kredi imkânı30 yaş altı olup Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alanlara 100.000 TL (İş Planı Onay Alan)3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında 1 Senelik ustalık belgesi olup, belgesi üzerine en az 12 ay resmi bir şekilde faaliyet gösterene 225.000 TL

Bence tablodaki faizsiz krediyi hesaplamamıza gerek yok. Aylık ödemenizi, doğrudan çekmek istediğiniz kredi tutarını geri ödemeyi düşündüğünüz vadeye bölerek öğrenebilirsiniz. KOBİ Finansman Destek Programı hariç kalan kredilerin faiz ve aylık taksitleri KOSGEB HALKBANK İşyeri Kredisi Başvuruları başladı! Sayfamızda bulabilirsiniz. KOBİ kredisi kredisinin bu aya ait faiz ve geri ödeme planı aşağıdaki gibidir.

  • HALKBANK, Eylül ayında yıllık %13,75 faiz oranı uygulamaktadır.
    • KOBİ’lere yönelik KOSGEB finansman desteği kullanıcılarına -10 puanlık indirim uygulandığında, yıllık %3,75 faiz oranına düşürülüyor. Aylık ise bu oran / 12 = %0,31 olur.
    • Girişimciler için faiz indirimsiz aylık %1,14’tür.

Belirlenen cari yıllık faiz oranı bazında yukarıdaki tabloda adı geçen girişimcilere kullandırılan kredilerin aylık taksitleri aşağıdaki 3 tabloda hesaplanmıştır.

150 Bin TL KOSGEB KOBİ Finansman Desteği Geri Ödemesi (%0.31)
MiktarVade (Ay)Aylık TaksitToplam Maliyet
150.000 TL1212.817,08 TL153.804,95 TL
150.000 TL188.643,47 TL155.582,40 TL
150.000 TL285.663,38 TL158.574,78 TL
150.000 TL344.717,30 TL160.388,26 TL
150.000 TL364.472,10 TL160.995,69 TL

200.000 TL Olarak Engelli, Gazi, Kadın ve 30 Yaş Altına ve 1. Şehit Yakınına Verilen Kredi Geri Ödemesi (%1.14)
MiktarVade (Ay)Aylık TaksitToplam Maliyet
200.000 TL1218.250,44 TL219.005,32 TL
200.000 TL1812.675,51 TL228.159,29 TL
200.000 TL288.712,48 TL243.949,41 TL
200.000 TL347.462,98 TL253.741,50 TL
200.000 TL367.140,50 TL257.058,17 TL

İşletmenizin işletme açma kredisi ve finansman ihtiyaçlarını da bu şekilde çözdüğümüze inanıyoruz. Tablodaki şartlar sağlandığında başvuruların doğrudan HALKBANK KOBİ veya Girişimcilik departmanlarına yapılması gerektiğini hatırlatmak isterim.

  • Dijital girişimci kredisine başvurmak istiyorsanız online olarak nasıl yapacağınızı da anlattım. Başvuru formuna ulaşmak için https://www.Devletkredi.com/6-ay-odemesiz-is-yeri-acan-kadinlara-faizsiz-halkbank-kredisi/ linkini takip edebilirsiniz.

Müşteri hizmetlerinden bilgi aldığınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, bilmenizi isterim. Çünkü sizi direkt olarak ilgili şube departmanlarına da yönlendiriyorlar.

Caner Şimşek

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.