Düşler Akademisi
Düşlerin bittiği yerde yaşam yok demektir artık…
Var olma nedeni biter insanoğlunun…
Ve yaşam, düşten gerçeğe kimimiz için karanlık, kimimiz için aydınlık bir akış olur…
Hızlı, karşı konulmaz..
Ercan TUTAL
BM Engellilik Sözlesmesini imzalayan bir Türkiye’nin nüfusun neredeyse %15 ini kapsayan engelli insanlarimiz için acil çözümler üretiyor olmasi gerekmektedir. Engelli vatandaslarimizin olmalari gerektigi yer ile bulunduklari yer arasindaki uçurum çok büyüktür. Uçurumun büyüklügü giderek sadece engelliler için degil toplumun diger katmanlari için de giderek artmaktadir. Bu büyük uçurumun kapatilmasi için ciddi ve kalici çözümler üretip uygulamak ve en temel anayasal ve insani yasama haklarini esit ve özgürce kullanabilmelerinin önünü açmak gerekmektedir.
DÜSLER AKADEMISI bu yaklasimla üretilmis bir projedir. Yillardir “Dalmak Özgürlüktür” “Alternative Camp”, “Reha Istanbul” projeleriyle 10 binlerce engelli vatandasimiza engelsiz sosyal yasam çözümleri ve olanaklari sunan AYDER ( Alternatif Yasam Dernegi), UNDP (Birlesmis Milletler Kalkinma Programi), Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Vodafone Vakfi finansal destegi ile 15 Kasim 2008’de hayata geçmistir.
Çagdas belediyecilik anlayisinin temsilcileri Besiktas Belediyesi, Atasehir Belediyesi, Kadiköy Belediyesi akademinin stratejik-kurumsal partneri ve uygulama ortaklaridir.
Düsler Akademisi bir sosyal sorumluluk projesidir.
Engelli ve sosyal dezavantajli gençlere ücretsiz olarak kültür ve sanat egitimlerinin verildigi Düsler Akademisi hayata hazirlayan, egitim veren kalici bir alternatif sanat akademisine dönüsmüstür.
Vokal – Ritm – Dans – Film – Fotograf – DJ – Enstrüman – Resim - Tasarim gibi sanat atölyelerinden olusmaktadir. Kisisel gelisim ve motivasyon gibi farkli atölyelerde dönem dönem kurgulanabilir. Engelli ve sosyal dezavantajli katilimcilarin atölye egitimlerini takiben branslarinda is edinmeleri esas alinmistir. Konularinin en iyileri olmak yani sira sosyal sorumluluk duyarliligi yüksek olan atölye egitmenleri ve kurumsal partnerleri proje hedeflerine ulasmak, program kalitesi ve sürdürülebilirlik açisindan Düsler Akademisi’nin en güçlü temel taslaridir.
Düsler Akademisi ”herkes için sanat” yaklasimi ile esit katilim olanaklari sunan öncü ve model bir projedir.
Engelli ve sosyal dezavantajli bireylere farkli sanat dallarindan atölyelerde egitim imkani sunulmasiyla toplumda alternat öncü bir bakis açisi yaratilmistir.
Social Inclusion Band: Dünyanin her yerinden duyarli sanatçilarin DA ritim atölyesi ögrencileri ile bir araya gelerek bir dizi workshop ve konser düzenledigi projedir. IKSV Caz, Efes One Love, Rock’n Coke ve Akbank Caz gibi dev organizasyonlarda sahne alarak sanatin ve müzigin engel tanimayan gücünü kanitlamistir.
Düsler Akademisi Gösteri Toplulugu: Düsler Akademisi Drama atölyesi ögrencilerinin tiyatro ve dansla dolu bir oyun sergilemek üzere bulustugu iç projedir. Ilk oyunun yönetmenligini Mehmet Ergen gönüllü olarak üstlenirken, oyunu tiyatro oyuncusu Gökçe Sezer kaleme aldi, çalismalara da bizzat destek vermektedir.
Düsler Akademisi Üretim Stüdyolari: Düsler Akademisi’nin devami olarak kurgulanmis bir projedir. Projede, sanat egitimleri alarak birer sanatçi olan ögrencilerin freelance islerini gerçeklestirebilmeleri amaçlanmistir.
Düsler Akademisi ”Herkes için evrensel tasarim” döneminin ülkemizdeki ilk bütünlüklü örnek uygulamasidir.
Her biri sosyal girisimciligin örnekleri olan projelerimizi sürdürülebilir kilan, katilimciligi en üst düzeyde yayginlastiran, uluslar arasi kimlik kazandiran en önemli unsur yerli ve yabanci bir gönüllüler ailesi tarafindan yürütülüyor olmasidir.
Düsler Akademisi atölye faaliyetlerini halen; Besiktas belediyesi tarafindan projeye tahsis edilen Dilek Sabanci Parki ve Atasehir Merkez Bina’da yürütmektedir.
Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Curabitur blandit tempus porttitor. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Donec sed odio dui. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum.
Düşler Kumpanyası ilk oyununda en evrensel duygu olan aşk üzerinden yola çıkarak "Bir Aşk Hikayesi" adlı oyunla seyirci karşısına çıktı. "Bir Aşk Hikayesi" uluslararası engelli festivali olan "Çılgın Sanat Festivali"nde sahnelendi.
Düşler Akademisi'nin bir alt projesi olarak hayata geçen Düşler Mutfağı, bir yandan Düşler Akademisi'nin toplumsal katılım amacını desteklerken, bir yandan gelir getirici bir model oluşturmayı hedefler.
Düşler Akademisi'nin alt projelerinden biri olan DA Film Production, engelli bireyleri sosyal hayata katılımını sağlamak amacıyla, gönüllü ve engelli bireylerin desteğiyle 2012 yılında kurulmuştur. DA Film Production profesyonel anlayışla çalışan bir ekibe sahiptir . Ekipte işitme ve bedensel engelli bireyler, profesyonel gönüllüler ile beraber çalışılmaktadır.
"Herkes için müzik!" sloganıyla yola çıkan Social Inclusion Band, Düşler Akademisi bünyesinde gerçekleştirilen bir alt projedir. Bir performans grubu olan Social Inclusion Band, müziğin tarih boyunca her toplumda ve kültürde insanları bir araya getiren evrensel bir dil oluşundan hareket eder.
İsmail Ünal, Beşiktaş Belediye Başkanı Kentler tüm halkıyla birlikte yönetilir ve yönetirler.Bu yönetimin içerisinde engellilerin de olması,onların ileriye yönelik kültür-sanat paylaşımcılıklarını ortaya koyması ve onların da topluma yön vermesini sağlamak adına bu projenin içindeyiz.
Yolumuz tesadüfen kesişti Düşler Akademisi ile. Önce Ercan Bey ile tanıştık , sonra Esra, Buket, Adem, Zübeyde, Koray ve Tanyel ile . İçinde 'deniz' olan çok güzel bir projeye imza attık beraber, paylaştık, çoğaldık. Birbirimizin hayatlarına dokunduk ve hepimiz çok keyif aldık, gözlerimizden okuduk, hissettik. Hayatta bazen olur ya, iyi ki tanımışım dersiniz, Düşler Akademisi için eminim pek çok kişi bunu söylüyordur ve biz de o kervana katıldığımız için çok mutluyuz. ( www.wistanbul.org )