2022 Yılının En İyi Ekran Kartı: Detaylı İnceleme ve Tavsiyeler

Bu günlerde en iyi ekran kartlarını seçerken oldukça farklı sonuçlarla karşılaşıyoruz. Nvidia için satışlar iyi giderken, piyasadaki en iyi grafik kartlarına da güçlü bir talep olduğu anlamına geliyor. Bu güçlü talebin en önemli nedeni kripto para, bitcoin madenciliği, bu nedenle üreticinin önerdiği fiyatlarla ekran kartı satın almak neredeyse imkansız hale geldi.

Video kartı veya video kartı olarak da adlandırılan grafik kartı, yüksek kaliteli grafikleri yüksek hızda görüntülemek için optimize edilmiş özel donanıma sahip bir bilgisayardaki baskılı devre kartıdır. Modern bilgisayarların çoğu bunları içerir ve bazen oyunlarından en iyi şekilde yararlanmak isteyen oyuncularla ilişkilendirilse de, fotoğrafları düzenlemek veya kurumsal videoları düzenlemek için Adobe Photoshop kullanmak gibi profesyonel uygulamalar için de yararlıdırlar.
Bilgisayar kullanımınızı özellikle grafik açısından yoğun bulmasanız bile, bilgisayarınızda özel bir grafik kartının olması yararlı olabilir.
Tanım olarak, bilgisayardaki bir video kartı, görüntüleri ve videoları hızlı bir şekilde görüntülemek için gerekli matematiksel işlemleri işler. Tipik olarak, görsel medya verilerini depolamak için kullanılan özel rastgele erişimli bellek veya RAM yongaları ve grafik işleme birimi veya video işleme için optimize edilmiş GPU olarak adlandırılan özel bir işlemci yongası içerir.
Bilgisayarınız için en iyi grafik kartını seçerken sahip olabileceğiniz gereksinimler ve ihtiyaçlarınız, bilgisayarınızla ne yaptığınıza bağlıdır. Öncelikli olarak Microsoft Word ve Excel gibi programları kullanıyorsanız, e-posta gönderiyor ve web’e erişiyorsanız, bilgisayarınızla birlikte gelen kart büyük olasılıkla iyidir.
Video veya fotoğraf düzenleme gibi işiniz için daha karmaşık görevler yapıyorsanız veya bilgisayarınızı oyun oynamak için kullanmayı seviyorsanız, daha güçlü bir grafik kartına ihtiyacınız olabilir. Hangi karta ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz, kullanmayı planladığınız bazı yazılımlar için gerekli ve önerilen donanım listesine bakın. Genellikle programlar minimum ve önerilen ekran kartlarını ada göre listeler ve ardından bunları yüklediğinizden emin olmak için minimum video RAM miktarını önerir.

İçindekiler
- 1 Ekran Kartı Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken 8 Şey
- 2 FİYAT
- 3 ALAN VE SOĞUTMA
- 4 GÜÇ
- 5 HAFIZA
- 6 BANT GENİŞLİĞİ
- 7 SAATİN HIZI
- 8 VERİYOLU GENİŞLİĞİ
- 9 GÖLGE çekirdekleri
- 10 En İyi Ekran Kartı Hangisidir?
- 11 En iyi oyun ekran kartı: Nvidia GeForce RTX 3080
- 12 Kararımız
- 13 AMD VE İNTEL FARKI
- 14 En iyi 4k ekran kartı: RTX 2070
- 15 Performans
- 16 Sıcaklık
- 17 En iyi 1440p ekran kartı: AMD Radeon RX 5700
- 18 Tasarım
- 19 Performans
- 20 Sıcaklık
- 21 En iyi f/p ekran kartı: Nvidia GeForce GTX 1660 Super
- 22 Tasarım
- 23 Performans
- 24 Sonuç olarak
- 25 En iyi bütçe dostu ekran kartı: Nvidia GeForce GTX 1650 Super
- 26 Tasarım
- 27 Performans
- 28 Sonuç
Ekran Kartı Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken 8 Şey
Grafik kartları sayıları görüntülere dönüştürür. Günümüzde çoğu CPU (merkezi işlem birimi) sistemde yerleşik bir grafik kartına (GPU) sahiptir. Bu GPU’lar metin, 2D grafikler ve pencereleri görüntülemek için harikadır, ancak oyun veya diğer görsel yoğun işlemler için ideal değildir.
Bu nedenle, ister oyun, videografi veya grafik meraklısı olun, ihtiyaçlarınız için özel bir GPU’ya ihtiyacınız olacak. GPU’lar bir bilgisayardaki en pahalı bileşenlerden biri olduğundan, doğru olanı satın aldığınızdan emin olmak için ek adımlar atılması gerekir. İşte doğru grafik kartına karar vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken sekiz şey.
- Fiyat
- Uzay ve soğutma
- Kuvvet
- Hafıza
- Bant genişliği
- saat hızı
- otobüs genişliği
- çekirdek gölgelendirici
2020 itibariyle tüm grafik kartları AMD veya Nvidia tarafından üretiliyor. Rakipler arasında değiş tokuş farklılıkları var, ancak her iki markadan da GPU satın alırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlara odaklanmalıyız.
FİYAT
Pahalı parçaları ucuz bir arabaya koymak mantıklı olmaz. Aynı şekilde giriş seviyesi işlemcili bir bilgisayara pahalı bir GPU eklemenin de bir anlamı yok. Toplam bilgi işlem bütçenizin %30’unu bir GPU’ya harcamanızı öneririz.
ALAN VE SOĞUTMA
GPU’lar çok fazla ısı üretir. Bu termal güç, uygun bir GPU seçiminde önemli rol oynayan TDP değerinde gösterilir. TDP’niz daha yüksekse, bilgisayarınızın ısıyı düzgün bir şekilde dağıtması için daha fazla fana ihtiyacı olacaktır. Fanlar ek alan ve güç gerektirdiğinden TDP değeri fark yaratır.
Daha küçük muhafazalar daha düşük TDP’li GPU’lar gerektirirken daha büyük muhafazalar daha fazla esneklik sunar.
GÜÇ
Alan nedenleriyle TDP’yi dikkate almanın yanı sıra, PSU’nuzun grafik kartınız için yeterli 8 veya 6 pinli konektöre sahip olup olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız. En az bir adet uygun fiyatlı 80 Plus Bronze PSU satın alarak bunu kolayca yapabilirsiniz.
HAFIZA
Çoğu grafik kartında 2 ila 12 gigabayt arasında video RAM bulunur. Ancak, optimum bilgisayar performansı için ne kadar gerekli olduğu konusunda çok fazla tartışma var. Bazı forumlar bellek miktarının önemli olmadığını iddia ederken, diğerleri ekran kartı alırken çok önemli olduğunu söylüyor.
BANT GENİŞLİĞİ
GPU belleğinin önemi bazılarına göre tartışmalıdır, ancak bant genişliği herkes için son derece önemlidir. Bant genişliği, GPU’nun herhangi bir zamanda erişebileceği bellek miktarıdır.
Bir GPU daha fazla bant genişliğine sahip olduğunda, veriler gölgelendirici çekirdeklerine daha hızlı iletilir. Sonuç, kusursuz netlikle çalışan oyunlar ve video grafikleridir.
SAATİN HIZI
Saat hızı MHz cinsinden ölçülür ve giriş gecikmesini, kare hızını ve gecikmeyi etkiler. Tipik olarak, GPU’lar bir seferde 64 bit bilgi okuyabilir. Ancak işleri biraz hızlandırmak için birçok GPU aynı anda birden fazla yonga okur.
VERİYOLU GENİŞLİĞİ
Örneğin, bir GPU aynı anda iki 64-bit çipi okuyabiliyorsa, 64 yerine sadece 128 bit okur. Bu, veri yolu genişliğini 64 x 2 yapar.
GÖLGE çekirdekleri
Bant genişliği, çekirdek gölgelendiricilerden büyük ölçüde etkilenir. (Nvidia ve AMD, çekirdek gölgelendiricilere farklı şeyler derler. Bunlara Nvidia tarafından CUDA çekirdekleri ve AMD tarafından akış işlemcileri denir).
Çekirdek gölgelendiriciler, açık ve koyu varyasyonlarını 3B nesnelere ekleyerek grafiklere hayat verir. Bir grafik kartının birden çok çekirdek gölgelendiricisi olduğunda, daha iyi ve daha hızlı işleme sağlar. Ancak, daha az gölgelendirici çekirdeğine sahip GPU’ların bazı video oyunlarında daha iyi performans gösterdiği zamanlar vardır. Çekirdek gölgelendirici, bant genişliği, bellek, güç, fiyat, alan ve soğutma, bir grafik kartı satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken şeylerdir. Aynı şekilde, incelemelere ve çevrimiçi formlara bakmanız her zaman tavsiye edilir.

En İyi Ekran Kartı Hangisidir?
En iyi oyun ekran kartı: Nvidia GeForce RTX 3080
Nvidia, yeni GeForce RTX 30 grafik serisinin, şirketin en son Ampere mimarisine dayanan ve Samsung’un 8nm işlemiyle üretilen ham grafik performansında dev bir sıçrama sunduğunu söylüyor. Kağıt üzerinde GeForce RTX 3080 kesinlikle çok güçlü görünüyor ve 28 milyar transistör barındırıyor, bu da eski dünyanın en hızlı oyun GPU’su olan RTX 2080 Ti’ye göre %50’lik bir artış.
Bugün nihayet size GeForce RTX 3080’in nasıl performans gösterdiğini göstereceğiz.
Öncelikle geçmişte oyunda canavar olarak tanımlanan bazı kartları karşılaştıralım.

2080 Ti ile karşılaştırıldığında, RTX 3080 ile aynı sayıda SM sürücüsüne bakıyoruz, ancak 2x FP32 tasarımı sayesinde Nvidia, CUDA çekirdeklerinde %100 artış olduğunu iddia ediyor.
Bellek yapılandırmasını karşılaştırmak daha basittir. RTX 2080 Ti 11GB belleğe sahipken, RTX 3080 bizi 10GB ile karşılıyor. Bu, RTX 2080’e göre %25’lik bir artış, ancak 4K oyun için tasarlanmış bir kart için bu şaşırtıcı çünkü daha fazla bellek bekliyoruz…
Grafik gücündeki genel artışa gelince, RTX 2080 215 watt’a, RTX 3080 ise 300 watt’a sahip. Bu, 2080’den itibaren büyük bir artış.
RTX 3080’in bu gücü nasıl ele aldığını görmek ilginç olacak.
Şimdi sizin için önemli olan kıyaslama testine bir göz atabiliriz.
Death Stranding ile başlarsak, 1440p’de 2080 Ti’ye göre %20 ve RTX 2080’e göre %41’lik bir performans artışı görüyoruz. Bu hiç de fena değil, ancak en fazla %70 veya daha fazlasını sağlamadı. görmeyi umuyordun.

Ne yazık ki 1440p’de Microsoft Flight Simulator 2020’deki performans kazanımları çok zayıf ve bu büyük ölçüde 3950X kullanma tercihimizden kaynaklanıyor, oyun şu anda Ryzen işlemcileri çok iyi kullanmıyor ve umutsuzca düşük fps sunuyor.

4k söz konusu olduğunda sınırlamalar ortadan kalkıyor ve sonuç gördüğünüz gibi oluyor.
Shadow of the Tomb Raider daha önce 2080 Ti’yi test ettiğimde beni en çok etkileyen oyunlardan biriydi, 4K deneyimi inanılmazdı. 1440p’de RTX 3080, 2080 Ti’den %28 ve 2080’den %57 daha hızlı görünüyor, bu koşullarda ortalama 154 fps ile çok etkileyici.


Gears 5’e geçtiğimizde, 1440p’de ‘hafif’ performans iyileştirmeleri görüyoruz. 2080 Ti’ye göre %18 ve 2080’e göre %37 artış var. Nasıl baktığınıza bağlı ama 3 yılda GTX 1080 Ti’ye göre %34 artış var.

Çözünürlüğü 4K’ya çıkardığımızda RTX 3080 rakiplerine merhamet etmiyor. Bu, bu çözünürlükle şimdiye kadar gördüğümüz en iyi performans kazanımlarından biridir.

Sıradaki Metro Exodus ve 3950X (ryzen işlemci) bu testte bir sorun haline geliyor. Bu sonucun ana nedeni ise Ryzen CPU’nun performansı ciddi şekilde 1440p ile sınırlandırması ve RTX 3080’in kendini tam olarak gösterememesi.

Resident Evil 3, en iyi görüntü kalitesi ayarlarını kullanırken etkileyici bir performans sergiliyor ve ortalama 196 fps görüyoruz. Bu, 2080 Ti’den %31 ve GTX 1080 Ti ve RTX 2080’den %66 daha hızlı olduğu anlamına gelir.

Sonunda Hitman 2 sonuçlarını aldık ve bu, Ryzen 9 3950X’in performansı 1440p ile sınırladığı ve sonuç olarak RTX 3080’in 2080 Ti’den yalnızca %5 daha hızlı olduğu nadir bir durumdur. Ayrıca Core i9-10900K kullanarak test ettik ve Intel CPU ile 3080 bu çözünürlükte daha hızlıydı (%10).


Kararımız
RTX 3080’in, özellikle de yerini aldığı 2080 GPU ile karşılaştırıldığında çok hızlı olduğu gerçeğinden kaçış yok, ancak tüm bu gücü kullanmak için iyi bir sisteme de ihtiyacı olacak.
Birçok farklı oyunu test ettik ve işlemciye göre farklı sonuçlar aldık. Dolayısıyla bu kartı kullanmadan önce darboğaz yaşamamak adına AMD ve Intel işlemcileri kullanmanız büyük bir fark yaratacaktır.
AMD VE İNTEL FARKI
AMD ve Intel arasında bir sınırlama var ama dayandığımız argüman 4k karşılaştırması olmalı.

4K’da, ikisi de RTX 3080’i aynı ortalama 108 fps’ye ittiğinden iki CPU arasında hiçbir fark olmadığını anlayabiliriz.
En iyi 4k ekran kartı: RTX 2070
RTX 3070 veya 3080’in gerisinde kalsa da, RTX 2070 Super hala inanılmaz bir kart. RTX 2070 Super, oyun bilgisayarı kuran herkese tavsiye ettiğimiz bir hit karttır. Aynı zamanda, aynı CPU’yu kullandığı için (Turing TU104.) çok daha pahalı olan RTX 2080’in performansına inanılmaz derecede yakın, aslında RTX 2070 yerine bu RTX 2080 Lite kartını aramak daha mantıklı. bu isim kulağa saçma geliyor ama görünen köy rehber istemiyor.
RTX 2070 Super, yüksek ayarlarda gerçekten etkileyici bir performansa sahiptir. Fiyatına göre tatmin edici bir oyun performansı alabilmesi onu çok değerli kılıyor ve yüksek kaliteli GPU’su ile favorilerimizden biri yapıyor. Elbette Ultra Super Mega ayarlarda beklentilerini karşılamayabilir ama yine de sisteminizi göz önünde bulundurarak birçok oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz.
Performans
Böyle bir kartı seçtikten sonra birçok kullanıcıyı ilgilendiren kısmın performans olduğunu düşünüyoruz ve bu aşamaya hızlı bir şekilde gelmeyi sağladık.
Önce Far Cry 5’e sahibiz ve RTX 2070’in RTX 2080’den yalnızca %9 daha yavaş olduğu 1080p’de test etmeye başladık.
Come possiamo vedere, l’RTX 2070 mostra quasi gli stessi risultati, considerando la differenza di prezzo tra l’RTX 2080.
Passando a Forza Horizon 4, qui il 2070 sembra avere prestazioni complessive piuttosto scarse nonostante spinga frame rate elevati. Risultato abbastanza deludente per il 2070

Sıcaklık
10’ar dakikalık testlerin ardından GeForce RTX 2070 Super’in GPU-Z verilerine göre 74 dereceyi hiçbir zaman aşmadığını gözlemledik.

Burada ısıtılan ana kısım, kağıdın üst plakasıyla birlikte dağıtılır. Sonuç olarak Nvidia, ısıyı dağıtmanın ve bir alanda ısı toplamanın bir yolunu bularak gelecekteki sorunları önledi.
En iyi 1440p ekran kartı: AMD Radeon RX 5700
Sıradaki konuğumuz AMD’nin RX 5700’ü. Yeni oyun merkezli RDNA çekirdeği ve Navi mimarisi, Radeon ekibine yalnızca maliyet açısından değil, Nvidia’nın grafik kartlarıyla gerçekten rekabet edebilecek bir GPU sağlıyor ve bu rekabet uzun zamandan sonra ilk kez oluyor.
Ancak çoğu zaman AMD kartları, bütçesi kısıtlı ve ideal bir sistem kurmak isteyenler tarafından kullanılıyor.
AMD, sınıfındaki RX 5700 XT’ye yakın olan Nvidia RTX 2060 Super’den daha verimli bir kart ürettiği için bu algıyı kırmaya çalışıyor.
İlk başta AMD sürücülerinde bazı sorunlar vardı, herhangi bir sorunumuz yoktu ama çoğu var ve bu sorunlar yeni bir AMD sürücü güncellemesi ile düzeltildi, bu da RX 5700’ün ortadan kaldırılmasına neden olan bir diğer faktör oldu. piyasadaki en popüler kartlardan. .
Tasarım
Alüminyum alaşımlı kasa, bu kartın üst, ön ve alt tarafını sararak ısı emici ile birleşiyor. Açık uçlu kasa sayesinde hava akışı kolaylaştırılmış.Üstte ayrıca kırmızı bir Radeon yazısı var.
Diğer uçta üç DisplayPort 1.4 konektörü ve bir HDMI 2.0b arabirim PCB’si vardır. AMD’nin Display Stream Compression teknolojisine sahip ilk GPU’su olduğunu ve kablo üzerinden 4K 144Hz monitörleri desteklediğini de belirtmekte fayda var.
Performans
Bir grafik kartındaki en önemli şey verim ve ham performanstır. Bu açıdan bakıldığında, AMD Radeon RX 5700, 1440p’de bir canavar!
Bu AMD grafik kartıyla Metro Exodus ve World War Z gibi oyunları 1440p’de oynamak çok kolay ve oyun ne kadar zorlu olursa olsun performansta önemli bir düşüş görmüyoruz. AMD Radeon RX 5700, 4K’ya yükseltme yaparken biraz zorlanıyor, ancak günün sonunda zaten bu tür bir iş yükü için tasarlanmamıştı.
Diğer kartlara kıyasla detaylı performans verilerine bakacak olursak
Öncelikle Battlefield V var. Radeon RX 5700 ortalama 100 fps ile etkileyici. Oyun sorunsuz çalışıyor, ancak ara sıra fps düşüşleri kaydedildi, ancak AMD’nin gelecekteki bir sürücü ile düzeltebileceği bir şey olup olmadığını görmemiz gerekecek.
RX 5700, rakibinin ortalama kare hızıyla eşleşirken, 2070 Super, görebildiğimiz gibi, %1 ile daha düşük performans gösterdi.

Rainbow Six Siege’de RX 5700, RTX 2060 Super’in yaklaşık %9 gerisindeydi, ancak test edilen diğer oyunlarda AMD için daha olumlu sonuçlar görmeyi bekliyoruz.

Resident Evil 2’ye geçerken, rekabetçi sonuçlar görüyoruz. 5700, 2060 Super’den %4 daha yavaş bir ekrana sahip. Nvidia, özellikle Supermodel’in yükselişinden sonra performans avantajı sağlarken, ekran kartları da AMD kartlarından daha pahalı, bu yüzden bu incelemenin sonunda maliyetleri de göz önünde bulundurmaya değer.
İleriye dönük olarak, The Division 2’de AMD için çok daha güçlü bir sonuç bulduk.

DiRT, yeni RDNA GPU’lar için iyi sonuçlar gösteriyor. 5700, 2060 Super’in bir tık üstünde. Bu, AMD’nin yeni GPU’ları için oldukça rekabetçi bir sonuç.

En son oyunumuz Assassin’s Creed: Odyssey. 5700, 2060 Super’den %13 daha yavaştı. Test sonu verileri için harika sonuç, değil mi (?)

Sıcaklık
Sıcaklık değerleri açısından Rx 5700, Amd’nin iddia ettiği gibi 110 dereceye kadar maksimum verim sağlıyor. Test sırasında kart belirtildiği gibi performans kaybetmez ve 110 dereceyi geçmez ancak 110 derece gibi bir değer belirtilse bile 100 derecenin bile bir kart için çok yüksek bir değer olduğunu söylemeden geçmez.
Günün sonunda, AMD Radeon RX 5700, tartışmasız son yıllarda karşılaştığımız en iyi AMD grafik kartlarından biri. Mükemmel 1440p oyun performansı ve yüksek üretkenlik.
Ancak yakın zamanda piyasaya sürülen Nvidia GeForce RTX 2070 Super ve RTX 2060 Super’in AMD’nin satış ve performans değerlerine etkisini görmezden gelmek mümkün değil. AMD bu kartın fiyatlarını tek tıkla düşürürse bu ekran kartı hiç düşünmeden sepetinize atacağınız bir kart olabilir. Ancak AMD kesinlikle umut veriyor ve bu yeni grafik mimarisinin devamı ile gelecekte neler yapabileceğini görmek için sabırsızlanıyoruz.
En iyi f/p ekran kartı: Nvidia GeForce GTX 1660 Super
Nvidia, Turing tabanlı tüketici GPU’larını ilk kez Eylül 2018’de GeForce RTX 2080 Ti ve RTX 2080 ile piyasaya sürdü. O zamandan beri, bütçe olarak nitelendirilen kartlardaki boşluk GTX 1650 ile dolduruldu. Daha yakın zamanlarda, bu Nvidia’nın Süper kart serisidir. Daha iyi bir fiyat aralığında daha fazla performans sunan ve aynı zamanda orta ve üst seviye kartlardaki (RTX 2070 Super / RTX 2060 Super) boşlukları dolduran (RTX 2080 Super / RTX 2080 Super / RTX) piyasaya sürüldü.
Şimdi Nvidia bizi GTX 1660 Super ile karşılıyor. (ve piyasaya sürüldüğünde giriş seviyesi modeller için uygun bir fiyata) GTX 1660 ve 1660 Ti arasında performans gösterir. GTX 1660 Super, 1080p oyun için en düşük fiyatlı grafik kartlarından biridir. Bu kart, önceki orta sınıf ve üst düzey Süper kartlar gibidir.
Tasarım
GeForce GTX 1660 SUPER, şirketin bazı premium GTX 1660 Ti tabanlı kartlarına benzer bir tasarıma sahiptir, çünkü ikisi aynı tür belleği paylaşır.
Ekran bağlantı seçenekleri arasında DisplayPort 1.4a, HDMI 2.0b ve çift bağlantılı DVI-D bulunur. Bu DVI konektörünün analog pinleri yoktur; Hala bir analog VGA monitörünüz varsa, aktif bir DVI-VGA adaptörü satın almanız gerekecektir.
Soğutucu üzerinde titiz bir çalışma yapıldığı belli oluyor. Alüminyum kanatlı bir soğutucuya ve çift fana sahiptir. Bakır taban plakası, GPU ile temas halinde, bu plaka sayesinde ısı yayılımı olur ve sıcaklığın tek bir noktada olmasını engeller.
Performans
1080p kalitesinde GTX 1660’ın performansı oldukça yeterli. Halefi GTX 1060 6GB’den yaklaşık %12 daha hızlı, çok büyük bir fark değil, ama en azından hem daha hızlı hem de daha ucuz. Ayrıca 1060 3GB’tan %20, GTX 970’den %35 ve GTX 1050’den iki kat daha hızlıdır. 1050 çıktığında performansın neredeyse GTX 960 2GB ile aynı olduğunu unutmayın. Eski CPU’larla birlikte, kesinlikle iyi bir performans artışı gibi geliyor.
Görüntü kalitesiyle oynamayı sevenler için;
İlk olarak, 1660 Super’in temel modelden %4 daha hızlı olduğu Shadow of the Tomb Raider var - tam olarak heyecan verici bir sonuç değil, ancak RX 590’dan önemli ölçüde daha hızlı.

Just Cause 4 ile test ederken gözle görülür bir gelişme görüyoruz. Bu sefer 1660 Super, temel modelden %12 daha hızlıydı ve bu da onu 1660 Ti’den yalnızca bir kare daha yavaş yapıyordu.

Resident Evil 2, 1660 Super için standart 1660’a kıyasla neredeyse hiç performans artışı göstermez, ortalama kare hızında yalnızca yaklaşık %2’lik bir artış gösterir. Ayrıca RX 590 ile eşleşmeyi başardı.

Bu sefer Battlefield V ile test ederken başka bir sağlam performans artışı görüyoruz. Temel modele göre %13’lük bir artış, şimdiye kadar gördüğümüzün en iyisi. Bu aynı zamanda 1660 Super’i RX 590’ın hemen önüne yerleştirir.
Sniper Elite 4 ile test ederken de sağlam performans kazanımları görülebilir; 1660 Super, temel modelden %14 daha hızlıydı ve Ti modelinden sadece %4 daha yavaştı, yani başka bir harika sonuç.

En son oyun karşılaştırması, Middle-earth’in Shadow of War oyunudur. Burada 1660 Super, temel modelden %19 daha hızlı ve Ti versiyonundan sadece %3 daha yavaştı, yani yine çok iyi bir sonuç.

Sonuç olarak
GTX 1660 Super, tam bir gönül rahatlığı isteyenler için kolay bir öneridir. Neredeyse ağabeyi kadar hızlı, daha az maliyetli ve AMD’nin şu anda aynı fiyat aralığında sunduğu her şeyi geride bırakıyor (RX 590’dan yaklaşık %20 daha hızlı). Ve tüm bunları daha az ısı ve daha az enerji kullanarak yapıyor. Bir grafik kartı yükseltmesi için belirli sınırların ötesine geçemiyorsanız ve hala birkaç nesil eski bir GPU kullanıyorsanız, GTX 1660 Super’e merhaba deyin.
En iyi bütçe dostu ekran kartı: Nvidia GeForce GTX 1650 Super
Nvidia’nın 2019 yılının ortalarında piyasaya sürdüğü diğer giriş seviyesi ve uygun fiyatlı modeli GTX1650 SUPER, ağabeyi 1650’den %40 ve bazen daha fazla performans artışıyla bizleri karşılıyor.
Super serisindeki diğer kartlar gibi, asıl sorun bir gelişme ve performans artışıdır. Yenilenmiş parçalar, NVIDIA’nın AMD’nin Radeon RX 5000 serisi kartlarına karşı rekabetçi konumunu güçlendirmeye ve kart genelinde iyileştirilmiş performans sağlamaya hizmet ediyor.

Tamamen donanım açısından, GTX 1650 Super ile ilgili belki de en ilginç şey, NVIDIA’nın yeni Süper karta öncekinden çok daha büyük bir performans sıçraması vermesidir. GPU verimliliğinde %46 artış ve daha hızlı 12 Gbps GDDR6 bellek ile GTX 1650 Super, Ekim ayında GTX 1660 Super’in lansmanında görülene kıyasla GTX 1650’nin çok ötesinde.
Buradaki en büyük değişiklik GPU. NVIDIA, GTX 1650 kartını çağırırken, pratikte daha çok bir GTX 1660 LE’ye benziyor; Bu kartı doldurmak için NVIDIA, GTX 1660 serisinden en büyük ve en güçlü TU116 GPU’yu getirdi.
GPU veriminde böylesine büyük bir sıçrama, canavarı beslemek için çok daha fazla bellek bant genişliği gerektiriyor. Sonuç olarak, GTX 1660 Super gibi, GTX 1650 Super de GDDR6 sürecini alıyor. Burada NVIDIA, GPU’ya nötrleştirilmiş 128 bit bellek veriyolu aracılığıyla bağlanan biraz daha düşük (ve daha düşük beygir gücü) 12 Gb/sn GDDR6 kullanır. Ancak bu değişiklik, GTX 1650 Super’e, artan shader verimine çok yakın olan vanilya GTX 1650’den %50 daha fazla bellek bant genişliği sağlıyor.
Bununla birlikte, GPU’nun tüm yönlerinin eşit olarak ölçeklenmediğini unutmayın. Özellikle, GTX 1650 Super’in hala yalnızca 32 ROP’si var ve TU116’nın ROP’lerinin geri kalanı, yedek bellek kanallarıyla birlikte kırpılıyor. Bu, GTX 1650 Super’in %46 daha fazla gölgelendirici performansına sahip olduğu ve pikselleri itmek için yalnızca %4 daha fazla ROP çıkışına sahip olduğu anlamına gelir. Bunu bir dereceye kadar dengelemek, bellek bant genişliğinde büyük bir sıçrama olacak ve bu 32 ROP’un iyi güçte kalmasına yardımcı olacak, ancak günün sonunda GPU, kaynaklarda düzensiz bir artış elde ediyor ve oyun performansı kazanımları bunu yansıtıyor.
Tasarım
GeForce GTX 1650 SUPER, Nvidia’nın GTX tabanlı kartlarında kullandığı tasarım çizgisinden sapmadı.
3 bağlantı noktası vardır. (DisplayPort (1.4), HDMI (2.0b) ve Dual Link DVI-D toplam üç ekranı çalıştırabilir. Girişlere bağlı olarak, birden fazla monitör kullanmak istiyorsanız ek adaptörlere ihtiyacınız olabilir. Bu küçük bir sorundur, ancak Bu seviyedeki bir kartta iki HDMI bağlantı noktası görmek güzel, çünkü HDMI girişi açık ara en büyük konektör.
Kart soğutması, iki fan ve TU116 çekirdeğine bağlı büyük ama basit bir alüminyum soğutucu tarafından sağlanır. Soğutucu ve soğutucu kombinasyonu, kartın parametreler dahilinde çalışmasını sağlar ve çok ısınmasını önler, ancak yük altındaki 70 mm’lik fan çifti kolayca duyulabilir ve bazı insanları rahatsız edebilir.
Performans
İlk olarak, 1650 Super’in ortalama 60 fps’ye ulaştığı Shadow of the Tomb Raider’a sahibiz, RX 580 ile aynı seviyede ve GTX 1060’ın önünde. Bu aynı zamanda onu Vanilla 1650’den %30 daha hızlı yaptı. Bu muazzam bir performans artışı.

Just Cause 4’e geçersek, yeni 1650 Super’in orijinal versiyona (gtx 1650) göre %35 daha fazla performans sunduğunu ve RX 580 ile 590 arasında yer aldığını görüyoruz. Ayrıca GTX 1660’tan sadece %5 daha yavaş olduğunu gözlemledik. .

Sırada Resident Evil 2 var ve 1650 Super, ortalama 83 fps ile sorunsuz performans sunuyor. performans sağlamakta herhangi bir sorun yaşamadım. Bu, onu standart 1650’den %33 ve RX 570’ten %6 daha hızlı yaptı, ancak bu sefer GTX 1660’tan %12 daha yavaş.

Uygun fiyatlı Radeon GPU’lar, 1650 Super’in ortalama sadece 51 fps olduğu Project Cars 2 gibi oyunlarda şaşırtıcı bir şekilde hala bir avantaja sahip ve bu da onu RX 570’ten bile daha yavaş yapıyor.

Monster Hunter: World, 1650 Super’in ortalama kare hızının 40 fps’den 55 fps’ye yükseldiğini gören standart 1650’ye göre %38’lik bir performans artışı sunduğunu görüyor ve bu, kesinlikle fark edeceğiniz önemli bir gelişmedir.

Witcher 3 Wild Hunt sonuçları ilginç, 1650 Super, şimdiye kadar gördüklerimize göre oldukça standart 1650’den %37 daha hızlı. Bununla birlikte, bu başlıktaki standart GTX 1660’ın performansıyla da eşleşebilir; bu, daha önce test edilmiş diğer oyunlarda görmediğimiz bir şey.

Sonuç
Yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz gibi öncelikle seçeceğiniz kartın hangi gereksinimleri kullanması gerektiğini belirlemelisiniz. Birçok kullanıcının ilgisini çekecek ekran kartlarını seçtik ve detaylı incelemelerini bu yazımızda gerçekleştirdik. Geriye sadece performans verilerinizi gözden geçirmek ve size en uygun kartı seçmek kalıyor.
- 7 En İyi Seyahat Sırt Çantası Markaları – İncelemeler, Tavsiyeler ve Yorumlar - May 19, 2022
- En İyi Diş Macunu Hangisidir: Hassas Dişler, Çocuklar, Ağız Kokusu ve Günlük Kullanım İçin - May 17, 2023
- En İyi Saç Kurutma Makinesi Hangisidir? Tavsiyeler, İncelemeler ve Kullanıcı Yorumları (2022) - May 16, 2023