22 Haneli IBAN 11 Rakamlı Hesap Numarası Nedir? Kartın Neresinde Yazar?
IBAN numarası en çok para transferi işlemlerinde belirtilmektedir. Çünkü bize banka hesap numaralarından çok daha pratik bir işlem imkanı sunuyor. 16 rakamdan oluşur. Bu nedenle birçoğumuz IBAN numaramızı hatırlayamayabiliriz. Aslında tutmamıza gerek yok. Çünkü bankamızın IBAN numarası zaten bir çok yerde yazılıdır. Bunlardan biri de kredi kartlarımız veya banka maaşımız. Bir diğeri ise ATM’lere veya internet bankacılığına eriştiğimiz yerlerde bulunuyor. Ancak hala bazılarımız para transferi için banka hesap numaralarımızı kullanmayı tercih ediyor. saygı duyuyoruz. Banka hesap numarasının IBAN numarası olarak saklanmasına gerek yoktur. Neden, banka hesap numaramız birçok yerde INAB numarası olarak yazılır.
Peki kredi kartlarında yazan IBAN numaramız nerede? Kaç rakamdır? Özellikle Banca Ziraat, en zor kullanıcıları bulmayı zorlaştırdığı için; Bankkart’ın cevabını burada verdik. Sonra diğer tüm bankalar için cevap verdik. Ama bu cevaba geçmeden önce bilmeyenler için IBAN ve banka hesap numarası nedir? Ne işe yaradığından bahsedelim.
İçindekiler
- 1 IBAN Numarası Nedir? Nerede Yazar?
- 2 Banka Hesap Numarası Nedir? Ne İşe Yarar? Kartın Neresinde Yazar?
- 3 En Kolay IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir? Ziraat Vakıfbank Dahil
- 4 IBAN Numarası İle Neler Yapılır?
- 5 IBAN Numarasından Hesap No Banka Şubesi Öğrenme
- 6 IBAN Numarası Nasıl Alınır? Ziraat, Halkbank, Vakıfbank
IBAN Numarası Nedir? Nerede Yazar?
IBAN yabancı bir köktür. Anlamı Uluslararası Banka Hesap Numarasıdır. Yani Türkçe anlamı ile uluslararası banka hesap numarası anlamına gelmektedir. Dolayısıyla IBAN numarası dediğimizde aslında iki defa söylüyoruz 🙂 IBAN numarası nedir? Sorunun anlam bakımından cevabı şu şekildedir. İşlev açısından, anlamı açık olan kişisel para transfer numarası denir. Bu, genişlemede Türkiye’nin önemi açısından zaten açıkça ifade edilmiştir. Para transferleri için özel olarak oluşturulan IBAN numarası nerede? Bunun yazıldığı daha çok yer var. Bunlar elde edilmesi en kolay olanlardır.
- üzerlerinde banka veya kredi kartı
- ATM aracılığıyla mevduat hesabımıza giriş yaptığınızda
- Bunu internet bankacılığımıza giriş yaptığımızda görebiliyoruz.
Tabii burada IBAN numarasının yazılı olması farklı yöntemlerle öğrenemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bankamızın müşteri temsilcisini arayarak da kişisel IBAN’ınızı talep edebiliriz. Ya da banka şubenize giderek bireysel müşteri departmanlarından IBAN’ı öğrenebilirsiniz. Peki bu 3 unsur üzerinden IBAN’ın nerede yazıldığını nasıl öğrenebiliriz.
Banka Hesap Numarası Nedir? Ne İşe Yarar? Kartın Neresinde Yazar?
Banka hesap numarası nedir? Yine adından da anlaşılacağı gibi bankanız tarafından size özel oluşturulmuş vadeli veya vadesiz hesap numarasıdır. Bu ne işe yarıyor? Yaptığı tek şey, sizin adınıza özel oluşturulan bu numara üzerinden para transferi sağlamaktır. Bunun dışında pek bir işe yaramaz. Kartta nerede yazıyor derseniz, bu bankalara göre farklı yerlerde olabilir. Bazı kartlar ayrıca banka hesap numaralarını da yazabilir. Yazılı ise aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi 11 haneli olarak kartın ön veya arka yüzündedir.

Bu arada belirtmek isterim ki buradaki ilk 4 hane banka şube kodudur. Kredi veya banka kartınız hesap numaranızı içermiyorsa, size öğrenmeniz için 4 seçenek daha sunabilirim. Bunlar;
- ATM
- Müşteri servisi
- banka şubesi
- internet bankacılığı
Bu 4 seçeneği internet bankacılığı şubesinden öğrenmek isteyenler aşağıdaki işlemleri yapabilirler.
- İnternet banka hesabınıza giriş yapın.
- Banka hesap numaranızı büyük olasılıkla ana sayfada banka hesabınızda göreceksiniz.

Evet, banka hesap numarası nedir? Nerede yazıyor? Bunu da öğrenmiş olduk. Şimdi en basit IBAN numarasını nasıl öğreneceğimize geçebiliriz.
En Kolay IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir? Ziraat Vakıfbank Dahil
IBAN’ı öğrenmenin en kolay yolu bankanıza veya kredi kartınıza bakmaktır. IBAN’ını öğrenmek istediğiniz hesap kartındaki TR ile başlayan 16 haneli numara IBAN numarasıdır. Bu numara bazı kartların arkasında da olabilir. Bazı banka kartlarında hiç olmayabilir. Bazı banka kartları için sadece hesap numaranız yazılır. Örneğin Ziraat Bankası BANKKART’ta gördüğünüz gibi kart arkadaşı da IBAN’ı ve hesap numarasını yazıyor.

ENPARA mülkiyet kartının ön yüzünün alt kısmında IBAN numarasının yazılı olduğu not edilebilir.

Peki diğer Akbank ve BBVA Garanti kartlarımda bu IBAN’ı olmayanlar nasıl öğrenebilir? Bunun için önerim ikinci yol olan ATM üzerinden. Kredi kartınızın ATM giriş şifresini biliyorsanız, tüm kartlarla IBAN numaranızı kolayca öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler oldukça basit.
- Kartınız için ATM’ye gidin.
- ATM kartınızı girin ve şifrenizi girin.
- Hesaplarım bölümüne gidin.
- IBAN numaranızı cari hesaplarınız bölümünde görebilirsiniz.
ATM üzerinden IBAN öğrenmenin ikinci yöntemidir. 3. yöntem nedir? on altı. Bu internet bankacılığı aracılığıyla yapılır. Bu sayede IBAN numaranızı kolayca öğrenebilirsiniz. İşte yapmanız gerekenler:
- Öncelikle tavsiyem IBAN’ı öğreneceğiniz bankaya ait bir mobil bankacılığınız olsun. Mobil Bankacılık uygulamaları nelerdir? Nasıl indirilir? Bu konu hakkında bilginiz yoksa yardım alabilirsiniz.
- Ardından mobil hesabınıza giriş yapın.
- Resimde gösterdiğim MENÜ işaretine tıklayın. (Konum bu bankalara göre değişiklik gösterebilir. Vakıfbank ve Ziraat Bankası’ndaki konumu sağ alt köşededir.)

4. HESAP veya HESAPLARIM diyelim. Yine bu yol Ziraat ve Vakıfbank dahil tüm bankalar için geçerlidir.

- Şimdi TÜM HESAPLARIM veya CARİ HESAPLARIM gibi bir bağlantı görürseniz üzerine tıklayalım.
- TL tutarını mevduat hesabımızda göreceğiz. O alanda mutlaka IBAN numaramızda yer alacaktır. Bazıları için IBAN doğrudan görüntülenir, bazıları için mevduat hesabına tıkladığınızda görüntülenir.
İşte IBAN öğrenmenin 3 kolay yolu. Bunun dışında yukarıda belirttiğim gibi müşteri hizmetlerini arayarak veya bir banka şubesine giderek de IBAN öğrenebilirsiniz.
IBAN Numarası İle Neler Yapılır?
Bankanın IBAN numarası ile ne yapmalı? Merak ediyorsan, yapma. Çünkü bankanın IBAN numarası ile yapacak pek bir şey yok. Sadece bu numara para göndermek ve almak için kullanılır. Başkası için pek bir şey yapmaz. Bu nedenle IBAN numaranızı paylaşmaktan çekinmeyiniz. Siz gömerken hiç tereddüt etmeden yukarıda IBAN numaralarımı paylaştım. Paranın çoğu benden geliyor 🙂 Sen göndersen de pek hayır demiyorum 🙂
Cep atmak nedir? Nasıl gönderilir? geri çekildi mi? (Tatiller, Hafta Sonları Para Gönderme) çok pratik ücretsiz yollar öğrenebilirsiniz.
Bankanın IBAN numarasına para bozdurmak dışında ihtiyaç olmadığını söyledim ama sanırım biraz gücendim. Çünkü IBAN numarası sadece para göndermek ve almaktan daha fazlası için kullanışlıdır. Banka hesabı veya şube numarasını bilmeyenler için rehber niteliğindedir. Aşağıda nasıl yapılacağını anlattım.
IBAN Numarasından Hesap No Banka Şubesi Öğrenme
Banka hesap numaranız IBAN’da gizlidir. Aynı şekilde banka kodu da IBAN numarasında bulunur. Ne kadar faydalı olur bilemem ama IBAN numaranız üzerinden hesap ve şube numaranızı nasıl öğreneceğinizi göstermek istedik. İçinde bir görüntü oluşturduk. Fotoğrafta da görebileceğiniz gibi, bir IBAN’da tam olarak 4 kod gizlidir. Bunlar sadece banka hesapları ve şube numaraları değil. IBAN’da nerede.
- TR yazan uluslararası önek
- TR’den sonra ilk 2 rakam KONTROL ADIMLARI olarak yer alır.
- Kontrol aşamalarından sonraki 5 rakamı banka kodu veya ŞUBE NUMARASI’dır.
- Şube numarasından sonraki ilk sayı REZERV ALAN numarasıdır.
- Rezerv alan numarasından sonra kalan haneler BANKA HESAP NUMARASI olur.
IBAN numarasına kaç tane şube ve hesap numarası gizlendiğini öğrendik. Bu numarayı nasıl alacağını bilmeyenler için açıklama zamanı.
IBAN Numarası Nasıl Alınır? Ziraat, Halkbank, Vakıfbank
Para göndermek veya maaş ödemek için git IBAN numarası al deseler, tek ihtiyacın olan T.C. kimlik belgenizdir. Nasıl elde edilir oldukça basit. Bu işlemler Ziraat Bankası, Halk Bankası veya Vakıfbank gibi tüm bankalar için aynıdır. Özel bankalardan IBAN numarası alacak olanlar da aynı şekilde bu numaraları alabilirler. Ücretsiz IBAN numarası almak için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir.
- Hangi bankadan IBAN numarası alacaksınız, bizzat gitmeniz gerekiyor. Müşteri numarasından bile bu numarayı alamayacağınızı bilmelisiniz.
- Bireysel müşteri departmanında sıraya girmelisiniz.
- Bireysel müşteri temsilcisine kimliğiniz veya ehliyetiniz ile bir mevduat hesabı açacağınızı söyleyin.
- Mevduat hesabınız ortalama 7-10 dakika içerisinde ücretsiz olarak açılır.
- Banka memuru bazı imzaları imzalayıp fotoğraf çekmenizi sağlayabilir.
- Bu işlemler tamamlandıktan sonra mevduat hesabınız açılır ve IBAN numaranız oluşturulur.
IBAN numarası açmak için herhangi bir ücret ödemeyeceğinizi bir kez daha hatırlatırım.
- Türkiye’de Devlete Ait Bankalar Hangileri? Tam 8 Tane Var! - September 23, 2022
- Banka Sicili Bozuk Olana En Az 50 Bin TL Kredi! - September 23, 2022
- 5 Yöntemle Kredi Notu Ücretsiz Nasıl Öğrenilir? (Bizzat Uyguladım) - September 23, 2022